Koronaviruksen olemassaolo on ollut tiedossa puolisen vuotta. Vielä muistaa, kuinka se aluksi näytti olevan kaukainen, Kiinan osaa vaivaava asia, joka varmaan menee ohi tai ei ainakaan vaikuta länsimaiseen elämänmenoon eikä ainakaan meihin eikä varsinkaan juuri minuun mitenkään. Niin kuin olemme taitaneet tottua ajattelemaan monen muunkin ikävän uutisen kohdalla.
Toisin kävi, ja epidemian vaikutukset ovat näkyneet ja tuntuneet meille kaikille, tosin vaikutukset jakautuvat eri tavoin. Terveys ja talous – molempien iskut jakautuvat epätasaisesti. Terveys edellä mennään, ja se on ihan oikein.
Turun Ylioppilaskyläsäätiö, sen henkilöstö, kumppanit, asukkaat ja asiakkaat ovat sopeuttaneet toimintaa poikkeusoloihin. Kaikki se mikä voidaan, tehdään edelleen etänä ja fyysiset kohtaamiset minimoidaan. Kesäkuun 2020 alusta alkaen on joissain palveluissa menty normaalimpaan suuntaan, mutta edelleen ollaan poikkeusoloissa.
Säätiön asukastoimistossa noudatetaan toistaiseksi poikkeusaukioloaikoja, ja vain avaimia noutavia asiakkaita palvellaan ”normaalisti”. Myös etukäteen ajan varaamalla voi tulla paikan päälle allekirjoittamaan vuokrasopimuksen. Kaikki muu tehdään sähköisten palvelujen avulla. Avaintenhaun normaaliuskin on suhteellista kertakäyttöhanskoineen, kirjekuorineen ja ovenraosta sujauttamisineen. Vain kiireelliset huoltotehtävät asunnoissa hoidetaan, vähemmän kiireelliset jäävät odottamaan.
Terveys edellä, ja siinä olemme tähän asti onnistuneet hyvin. Talous, joka tulee heti terveyden jälkeen, on säätiölle paljon hankalampi kysymys. TYS on yleishyödyllinen säätiö, eikä tavoittele voittoa, mistä syystä mahdollisuuksia asukkaiden vuokrien alentamiseen ei ole.
Säätiön väki on kuitenkin valmis palvelemaan ja auttamaan em. rajoitusten puitteissa. Koitamme auttaa ja ohjeistaa vaikkapa löytämään oikeat kanavat opiskelijan toimeentuloasioissa. Ja edelleen voi ja pitää säätiön puoleen kääntyä monenlaisen asumiseen tai siihen liittyvän kysymyksen kanssa.
Monessa yhteydessä on viitattu edesmenneen tasavallan presidentin ja Turun Ylioppilaskylän käyttöön vihkijän Mauno Koiviston mottoon: Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin. Kun häntä lisäksi pidettiin optimistisena pessimistinä eli motostaan huolimatta hän kehotti varautumaan pahan päivän varalle, niin siinäpä viisautta, joka sopii tähänkin aikaan.
Paljon puhutaan myös ”uudesta normaalista” nyt ja tulevaisuudessa. Haasteena on samanaikaisesti pitää katse horisontissa eikä vain likinäköisesti reagoida, säätää ja muuttaa toimintaa tässä ja nyt. Lisäksi samalla kun valmistaudutaan tulevaan eli katsotaan horisonttiin vähän pidemmälle niihin tuleviin uuden normaalin aikoihin, pidetään myös jalkaa jarrulla ja kättä vaihteella eli ollaan valmiita myös ottamaan uutta suuntaa ja tarvittaessa myös peruuttamaan, jos tilanne vaatii. Virusta ei edelleenkään tunneta ja erilaiset skenaariot ovat mahdollisia. Myöskään kaikkia iskuja talouteen ei varmaankaan ole vielä nähty. ja myös julkisen talouden sopeutus alkaa jossain vaiheessa.
Kiitos säätiön henkilöstölle, kumppaneille, asukkaille ja asiakkaille, että poikkeusoloissakin voidaan toimia ja koittaa ratkoa yhdessä siitä aiheutuvia hankaluuksia.
Haluamme edelleen tarjota oikeanlaisia ja -hintaisia opiskelija-asuntoja hyvällä sijainnilla. Olemme käynnistäneet Tyyssija-projektin rakennusvaiheen: Ylioppilaskylän uuteen sydämeen, Tyyssijaan, tulee ilmastoystävällistä asumista ja uusia palveluita. Valmista pitäisi olla vuoden 2021 lopulla. On erityisen hienoa, että näinä aikoina voimme aloittaa uutta.
Risto Siilos
toimitusjohtaja, TYS