Skip to main content
Uutiset

Olemme mukana Euroopan komission RESPONSE-hankkeessa – tule mukaan tekemään energiapositiivista kaupunginosaa!

TYS on mukana Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman rahoittamaa RESPONSE-hankkeessa, jossa rakennetaan suunnitelmaa kohti ilmastoystävällistä ja kestävää kaupunkia kehittämällä älykkäitä ja hiilineutraaleja energiantuotannon, talotekniikan ja liikkumisen ratkaisuja. Turusta hankkeessa mukana ovat Turun kaupunki, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, Turku Energia, Turku City Data ja Turun ammattikorkeakoulu.

Hankkeen pilottikohteita ovat niin sanotut majakkakaupungit Dijon (Ranska) ja Turku, joissa kehitetään energiapositiivisia asuinalueita. Muita yhteistyökaupunkeja ovat Bryssel (Belgia), Zaragoza (Espanja), Botosan (Romania), Ptolemaida (Kreikka), Gabrovo (Bulgaria) ja Severodonetsk (Ukraina).

Hankkeessa Turun Ylioppilaskylän alueella toteutetaan asuntokohteisiin ja asuntoihin integroituja energiapositiivista ratkaisuja, joiden tavoitteena on tehdä Ylioppilaskylän alueesta energiapositiivinen kaupunginosa tuottamalla 120–130% alueen energiantarpeesta ilmastoystävällisesti.

Pähkinänkuoressa energiapositiivisella asuinalueella tarkoitetaan aluetta, joka tuottaa vuositasolla enemmän energiaa kuin se kuluttaa. RESPONSE-hankkeen yleisenä tavoitteena on luoda joustavia ja turvallisia kaupunkeja ja samalla parantaa elämänlaatua sekä vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Energiapositiivisen kaupunginosan luominen tarvitsee aktiivisuutta myös asukkailta, jotka ovat oman asuinympäristönsä parhaita asiantuntijoita. Tärkeässä roolissa tulevat olemaan Yo-kylän asukastoimikunnat sekä vertaistoiminta, jossa aktiiviset asukkaat eli mentorit tulevat muun muassa lisäämään tietoisuutta energia-asioista alueella, välittämään asukkaiden ideoita ja innostamaan heitä mukaan vaikuttamaan energiapositiivisen Yo-kylän luomiseen. Asukkaiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä hankkeessa vastaa Turun ammattikorkeakoulu.

Järjestämme Ylioppilaskylän asukkaille RESPONSE-hankkeesta kaksi virtuaalista infotilaisuutta ke 9.12 klo 16–17 (suomeksi) ja to 10.12. klo 16–17 (englanniksi), joissa kerromme lisää Ylioppilaskylän alueella ja asunnoissa toteutettavista ratkaisuista sekä asukkaiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Tilaisuudessa pääset myös kysymään lisää hankkeesta Turun kaupungin, TYS:n ja Turun ammattikorkeakoulun asiantuntijoilta.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään tiistaina 8.12.

Suomenkieliseen infoon, joka järjestetään ke 9.12. klo 16-17 pääset ilmoittautumaan täällä: https://forms.gle/mQfqQzdqqvgfYmgw6

Englanninkieliseen infoon, joka järjestetään to 10.12. klo 16-17 pääset ilmoittautumaan täällä: https://forms.gle/fwaBqBqaLRB3zgJa6

Lähetämme kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse linkin, jonka kautta infotilaisuuteen pääsee liittymään.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kuulemaan hankkeesta ja tekemään energiapositiivista kaupunginosaa!