Skip to main content
Blogi

Kohti muovitonta elämää osa 7

Nenäliinan käyttö on yksi asia, jonka avulla olen pyrkinyt vähentää omaa biojätteisiin päätyvää jätettä. Varsinkin näin allergiakautena on tosi kätevää kantaa mukana yhtä kankaanpalasta ison paperinipun sijaan. Tämän lisäksi kestonenäliinan käyttöön siirtymisessä on myös muita hyviä puolia.

Kestonenäliinan käyttäminen herättää mielipiteitä. Aluksi pohdin, kuinka kankaiseen liinaan kehtaa edes niistää? Lisäksi liina tuntuu epähygieenisemmältä kuin paperi, joka heitetään saman tien pois. Sittemmin olen pohtinut sen hyviä puolia. Omat liinani ovat kankaisia servettejä, jotka ovat isoja ja paksua puuvillaa. Taiteltuina niihin voi niistää monta kertaa, ennen kuin liina alkaa tuntua likaiselta. Lisäksi liina on pehmeä, joten nuhaisenakaan niistäessä se ei tunnu pahalta ihoa vasten. Liinan paras puoli on se, että sen voi aina pestä. Sen kun vain heittää pesukoneeseen muun pyykin sekaan ja kohta liina on puhdas ja valmis käytettäväksi uudelleen.

Papereita tuntuu löytyvän joka takin, housujen ja mekon taskuista ja monesti taskut jäävät katsomatta, kun vaate menee pesukoneeseen. Niinpä liiankin monesti olen pyykinpesukonetta tyhjennettäessä huomannut pieniä paperin palasia vaatteissa. Sen sijaan, jos kankainen nenäliina unohtuu vaatteiden taskuun, ei vaatteisiin leviä paperin palasia vaan liina peseytyy samalla ja on jälleen valmis käytettäväksi.

Jos kestonenäliinoja ei halua ostaa, voi niitä itse ommella vaikkapa trikoo- tai puuvillakankaasta, esimerkiksi leikkelemällä palasia vanhoista vaatteista tai lakanoista.

Bloggari: Oona Seppänen