Skip to main content
Uutiset

Asukaspysäköinti uudistuu kevään aikana – hanki pysäköintilupa hyvissä ajoin

Kaikkien Turun Ylioppilaskyläsäätiön asuntokohteiden pysäköintialueilla tullaan jatkossa vaatimaan eParking-sovelluksen kautta hankittu pysäköintilupa. Pysäköintilupaa voi hakea helmikuun alusta alkaen, mutta pysäköintivalvonta alkaa valvoa lupia vasta myöhemmin kevään aikana.

Aitiopaikan, Ikituurin, Nummenrannan, Yo-kylä lännen ja Yo-talojen pysäköintialueilla on vaadittu pysäköintilupaa jo pidemmän aikaa, joten näillä alueilla pysäköintilupia myös valvotaan jo. Lupamenettelyllä pyritään varmistamaan, että asuntokohteiden pysäköintialueet ovat aina ensisijaisesti TYS:n asukkaiden käytössä.

Mitä autoilevan asukkaan tulee siis tehdä?

Jokaisella asukkaalla on mahdollisuus saada maksutta käyttöönsä pysäköintilupa oman asuntokohteensa pysäköintialueelle eParking-sovelluksen kautta 1.2.2024 alkaen. Samassa taloudessa asuvat asukkaat voivat kukin hankkia itselleen erillisen pysäköintiluvan. Pysäköintilupa ei takaa vapaata parkkiruutua, mutta antaa oikeuden pysäköidä asuntokohteen pysäköintialueille (poislukien maksulliset lämpötolppapaikat). eParking käsittelee pysäköintiluvan hakemuksen 1–5 työpäivässä.

Kun pysäköintilupa on myönnetty, eParking-sovellukseen syötetään pysäköitävän ajoneuvon rekisterinumero. Pysäköintilupa on aktiivisena yhdellä rekisterinumerolla kerrallaan, mutta yhden pysäköintiluvan alle voi syöttää useita rekisterinumeroita. Pysäköitäessä tulee varmistaa, että juuri pysäköidyn auton rekisterinumero on pysäköinnin aikana aktiivisena sovelluksessa.

eParking-sovelluksen voit ladata käyttöösi Google Play -kaupasta tai App Storesta. Ohjeet sovelluksen käyttöönottoa varten löydät osoitteesta eparking.fi.

  1. Asenna eParking-sovellus.
  2. Avaa sovellus ja etsi asuntokohteesi kartalta.
  3. Paina lukko-symbolia ja valitse ”Turun Ylioppilaskyläsäätiö” alasvetovalikosta.
  4. Jatka ja valitse asuntokohteesi alasvetovalikosta.
  5. Lähetä hakemus. eParking tarkistaa asukkuutesi 1-5 työpäivän sisällä.
  6. Kun hakemuksesi on hyväksytty, lisää rekisterinumerosi pysäköintiluvan alle.

Miten ja mistä alkaen pysäköintilupia valvotaan?

Pysäköintilupia ryhdytään valvomaan myöhemmin kevään aikana. Tiedotamme asukkaita valvonnan aloittamisesta hyvissä ajoin. Pysäköintilupa kannattaa kuitenkin hakea viipymättä, jotta asia ei pääse unohtumaan.

Aitiopaikan, Ikituurin, Nummenrannan, Yo-kylä lännen ja Yo-talojen pysäköintialueilla pysäköintilupa on vaadittu jo pidemmän aikaa, joten lupia myös valvotaan jo.

Mitä pysäköintialueita uudistus koskee?

Pysäköintilupa vaaditaan jatkossa TYS:n asuntokohteiden pysäköintialueiden kylmäpaikoilla. Monien asuntokohteidemme läheisyydessä on kuitenkin myös runsaasti kadunvarsipaikkoja sekä jonkun muun kuin TYS:n hallinnoimia pysäköintialueita. Näillä alueilla pysäköinti jatkuu entiseen malliin.

Esimerkkejä suosituista pysäköintialueista, joita uudistus ei koske, ovat mm. Ylioppilaskylä idässä sijaitsevat Kuraattorinpolun kadunvarsiparkit sekä Nummenpuistokadun ja Urho Kulovaaran kadun risteyksessä sijaitseva kaariparkki. Nämä alueet ovat jatkossakin asukkaidemme sekä heidän luonaan vierailevien autoilijoiden käytössä entiseen tapaan.

Jos et ole varma, kuuluuko jokin alue TYS:n vaatiman pysäköintiluvan piiriin, voit tarkistaa asian eParking-sovelluksesta. TYS:n pysäköintiluvan vaativat pysäköintialueet näkyvät sovelluksen karttakuvissa.

Lämpötolppapaikkojen varauksissa ei muutoksia

Lämpötolppapaikkojen varaukset jatkuvat entiseen tapaan eParking-sovelluksen kautta. Asukas voi halutessaan hakea pysäköintiluvan myös asuntokohteensa kylmäpaikoille vaikka hänellä olisi käytössään maksullinen lämpötolppapaikka. Esimerkiksi kahden hengen taloudella voi siis enimmillään olla käytössään kaksi maksullista lämpötolppapaikkaa sekä kaksi pysäköintilupaa asukaskohteen kylmäpaikoille.

Mihin vieraat voivat pysäköidä?

Vieraat voivat pysäköidä kadunvarsipaikoille tai Kiertotähdessä, Tavastissa ja Ylioppilaskylässä kyltillä merkityille vieraspaikoille. Voit tarvittaessa käyttää omaa pysäköintilupaasi myös vieraasi auton rekisterinumerolla, mutta huomaathan, että pysäköintilupasi voi olla aktiivisena vain yhdellä rekisterinumerolla kerrallaan.

Otathan huomioon, että kun pysäköintilupaa haetaan ensimmäistä kertaa, luvan myöntämisessä kestää 1–5 työpäivää. Olemassa olevan pysäköintiluvan alle voi kuitenkin lisätä uusia rekisterinumeroita ilman viivettä. Kun pysäköintilupa on kerran myönnetty, voi aktiivisena olevaa rekisterinumeroa vaihtaa reaaliajassa.

Jos sinulla toistuvasti tarvetta vieraspaikalle, voit varata omalle autollesi maksullisen lämpötolppapaikan. Näin kylmäpaikkoja koskeva pysäköintilupasi jää tarvittaessa vieraasi käyttöön. Jos olet sitä mieltä, että asuntokohteessasi tulisi olla enemmän merkittyjä vieraspaikkoja, ole asiasta yhteydessä asuntokohteesi asukastoimikuntaan.