Turku 9.3.2020
Turun ennustetaan olevan etenkin Helsingin ja Tampereen ohella kasvukeskus myös tulevaisuudessa, vuoteen 2040 ulottuvissa skenaarioissa. Jos kasvu jatkuu kohtuullisen tasaisena eli noin 2000 asukkaan vuosivauhdilla, asuu Turussa yli 210 000 ihmistä kuluvan vuosikymmenen lopulla.
Turussa toimivat korkeakoulut edistävät innovaatioita ja lisäävät koulutustarjontaa, josta viimeaikainen esimerkki on Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutuksen laajentaminen konetekniikassa ja materiaalitekniikassa sekä kiinan kielen koulutuksen alkaminen. Vaikka Suomen demografiakehitys ja -ennusteet osoittavat ikäluokkien pienentyvän, vaikuttaa Turun kehitys opiskelukaupunkina olevan kasvu-uralla opiskelutarjonnassa ja opiskelijamäärissä.
Vuokralla asuvien osuus on lisääntynyt kaikilla suuremmilla kaupunkiseuduilla. Turku on noussut kärkeen vuokralla asuvien kotitalouksien prosentuaalisessa määrässä kaikista kotitalouksista, yksinasuvien prosentuaalisessa osuudessa ja viimeaikaisessa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien nousussa.
TYS hyödyntää ARA:n (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) tukimuotoja voidakseen tuottaa opiskelijoille kohtuuhintaisia koteja. Tuorein kohde on vuonna 2019 valmistunut Aitiopaikka, joka kelpaa esimerkiksi siitä, miten vuokra-asuminen ja opiskelijan vuokra-asuminen voi olla laadukasta ja kohtuuhintaista. Säätiö peruskorjaa ja ylläpitää myös vanhaa kiinteistökantaa, mistä tuorein esimerkki on
vuonna 2019 aloitettu ja alkuvuonna 2020 valmistunut Kuunsillan A-E portaiden peruskorjaus. Tarvittaessa voimme myös luopua joistain kohteista, millä voimme osaltaan edesauttaa mm. vuokra-asuntotarjonnan okonaiskehitystä. Vuonna 2019 säätiö myi Aamurusko-nimisen asuntokohteen.