Skip to main content
Uutiset

Vuoden opiskelijapuutarhuri löytyy Turusta

Vuoden opiskelijapuutarhuri 2023 löytyy Turusta. Oliver Ahnlund voitti opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämän Opiskelijapuutarhurit 2023 -kilpailun. Toista kertaa toteutetussa kilpailussa etsittiin opiskelija-asuntojen asukkaiden hienoimpia istutuksia. 

Kilpailun tuomarina toimineen maisema-arkkitehtuurin yliopisto-opettaja Aada Taipaleen vakuutti erityisesti parvekepuutarhan vertikaalisuus.

“Parveketilaa on käytetty monipuolisesti ja kasvillisuus on kerroksellista. Kasvilajeja oli monipuolisesti: hyötykasveja, mutta myös tavallisempia viherkasveja, jotka ehkä tuotu kesän ajaksi tuulettumaan ulos,” Taipale kuvaa.

Kilpailun voittajalle kasvien kasvattaminen on tärkeä harrastus.

”Kasvien kanssa puuhastelu on terapauttista ja rauhoittavaa. Kasvit itsessään tuovat iloa, mutta niiden kasvattaminen ja hoitaminen antaa kaikelle vielä syvemmän merkityksen. Niiden hoitaminen siemenestä asti on pitkäjänteistä, opettavaista ja palkitsevaa”, kertoo Ahnlund.

Ahnlundista on ollut mukavaa seurata kasvua ja maistella omakasvattamia tomaatteja suoraan parvekkeella.

”Pidän kasveista ja itse aion jatkaa tätä harrastusta jatkossakin. Suosittelen puutarha -ja kasviharrastusta jokaiselle opiskelijalle, jolla vain on siihen mahdollisuus! Kiitän äitiäni kaikista saamistani vinkeistä ja kikoista kasvien hoidossa.”

Taipale kiittelee kilpailun monipuolista antia.

“Kilpailun anti oli hyvin monipuolista. Puutarhurointia oli istutuslaatikoista ja pihoista parvekkeisiin ja oman kodin valoisaan tilaan. Vihanneksia ja hyötykasveja kasvatettiin todella paljon, mutta ilo oli myös nähdä kukkivia kasveja joukossa – se on vieläpä pölyttäjäystävällinen teko,” Taipale kiittelee.

Kilpailu osoitti, että hienot kasvatukset onnistuvat monenlaisissa opiskelijakodeissa.

“Oli myös hienoa nähdä, että monien hyötykasvien kasvattaminen onnistuu myös sisätiloissa – kaikilla kun ei ole parveketta.”

Kilpailusta

Opiskelija-asuntojen asukkaiden hienoimpia kasvatuksia esitellyt Opiskelijapuutarhurit-kilpailu järjestetiin nyt toista kertaa. Vuoden 2022 kilpailun voittaja löytyi Lappeenrannasta. Instagramissa toteutettuun kilpailuun otti osaa 45 viherpeukaloa Vaasasta, Lappeenrannasta, Jyväskylästä, Turusta ja pääkaupunkiseudulta. Voittaja saa palkinnoksi 200 euron lahjakortin puutarhaliikkeeseen. Valtakunnallisen kilpailun voittajan lisäksi opiskelija-asuntoyhteisöt palkitsivat paikallisia voittajia.

Turussa TYS:n asiantuntijaraati ihastui tähän Yo-kylä lännen tunnelmalliseen pihaan, josta löytyi niin koriste- kuin hyötykasveja. Voittajaan sai palkinnoksi 99 euron arvoisen lahjakortin Viherlassilaan.