Skip to main content
Uutiset

Turun hyvän rakentamisen palkinto Turun Ylioppilaskyläsäätiölle

Turun kaupunkikuvatyöryhmä on päättänyt myöntää Turun hyvän rakentamisen palkinnon 2021 Turun Ylioppilaskyläsäätiölle. Neljättä kertaa jaettavan palkinnon tavoitteena on nostaa laadukasta rakentamista ja onnistuneita kokonaisuuksia esille.

Palkinnon perusteluissa noteerataan säätiön toiminta pitkäjänteisenä laadukasta rakentamista edistäneenä tahona. TYS on rakennuttanut, korjannut ja ylläpitänyt 1960-luvulta lähtien opiskelija-asuntoja Turussa ja panostanut uudiskohteiden suunnitteluun ja laadukkuuteen.

Kaupunkikuvatyöryhmä toteaa TYS:n ylläpitävän vanhoja kiinteistöjään ansiokkaasti rakennushistoriallisia arvoja ja arkkitehtuuria kunnioittaen. Kiinteistöjen ylläpidossa pyritään tämän lisäksi ilmastoystävällisyyteen ja noudattamaan kestävän kehityksen arvoja sekä huomioimaan asumisen muuttuvat tarpeet. TYS:n ilmastostrategia on kunniahimoinen; säätiön tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

Työryhmä huomioi palkinnossa myös TYS:n kiinteistökannasta RKY-alueilla eli valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokitellulla alueella sijaitsevat Ylioppilaskylä lännen, Ylioppilastalot sekä Auranhelmen, joka on vanhaan tehdasrakennukseen 1998 kunnostettu opiskelija-asuintalo.

Uusin asuntokohde Tyyssija osa palkintoa

Myös säätiön uusimmat rakennuskohteet Ikituuri, Aitiopaikka ja juuri valmistunut Tyyssija saivat kaupunkikuvatyöryhmältä kiitosta. Asuntorakentamiseen on suhtauduttu ennakkoluulottomasti ja on uskallettu hakea uutta ja mielenkiintoista muotokieltä asumisen rakentamiseen. Rakentamisessa on mukana opiskelija-asumisen vastuullinen kehittäminen, uudet energiaratkaisut ja kestävän rakentamisen arvot.

Tyyssija on TYS:n uusin asuntokohde, joka sijaitsee kampusalueen vieressä aivan Ylioppilaskylän ytimessä osoitteessa Inspehtorinkatu 12. Kohteen rakentaminen aloitettiin huhtikuussa 2020 ja se valmistui aikataulun mukaisesti vuodenvaihteessa 2021–2022. Tyyssijaan valmistui yhteensä 186 uutta opiskelija-asuntoa, asukkaiden yhteisiä sisä- ja ulko-oleskelutiloja ja pesula-, sauna- ja varastotiloja sekä rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen liiketiloja. Asukkaat kohteen asuntoihin valittiin marraskuussa 2021 kohteeseen hakeneiden joukosta arpomalla. Uudet asukkaat pääsivät muuttamaan asuntoihin 3. tammikuuta 2022.

Ylioppilaskylän uutena sydämenä Tyyssija tarjoaa ei vain kohteen asukkaille, vaan myös koko Ylioppilaskylälle ja lähialueelle erilaisia palveluita. TYS:n toimisto on muuttanut kohteen ensimmäiseen kerrokseen väistötiloistaan ja muihin liiketiloihin avaavat helmi-maaliskuun aikana K-Market Ylioppilaskylä, Arkea ravintola Elo sekä CampusSportin kuntosali.

Yhteensä TYS:n omistuksessa on noin 5000 asuntoa noin 7 000 asukkaalle 20 asuntokohteessa ympäri Turkua ja se on Turun suurin ja Suomen kolmanneksi suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja.

Turun hyvän rakentamisen palkinto

Turun hyvän rakentamisen palkinto jaetaan vuosittain kohteelle, joka voi olla:

  • viimeisen kolmen vuoden aikana valmistunut rakennuskohde, joka on toteutettu korkealaatuisesti ja innovatiivisesti, tai joka on parantanut kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.
  • taho tai toimenpide, joka on edistänyt laadukasta rakentamista.
  • kaupunkisuunnittelukohde, jossa on onnistuneesti luotu puitteet hyvän elinympäristön ja viihtyisän kaupunkiympäristön syntymiselle.

Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin se myönnettiin Syvälahden monitoimitalolle. Vuonna 2019 palkinnon sai Ruissalon telakka ja vuonna 2020 Crane 22.

Palkinto luovutettiin Tyyssijan pihalla 3.2.2022. Palkinnon luovutti kaupunkikuvatyöryhmän puheenjohtaja Paula Keskikastari ja vastaanotti TYS:n toimitusjohtaja Risto Siilos.