Vaikka sähkö ja vesi kuuluvatkin TYS:n asunnoissa vuokraan on hyvä muistaa, että energiankulutuksella vaikutusta myös ympäristöön ja se on myös kustannus TYS:lle.
Energian säästäminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän, energian saatavuuden turvaamisen, tuontienergian tarpeen vähentämisen, energiakustannusten alentamisen ja ympäristönsuojelun vuoksi.
Asuminen ja siihen liittyvä energian käyttö muodostaa kotitalouksien hiilijalanjäljestä liki kolmasosan. Siksi asumisen ympäristövaikutusten vähentämisessä olennaista on keskittyä energiansäästöön.
Kotitalouksien käytössä olevan veden ja sähkön, esimerkiksi lämpimän veden, tuottamiseen kuluu energiaa. Tiesitkö esimerkiksi, että yksi minuutti suihkussa kuluttaa 12 litraa vettä eli yli yhden ämpärillisen? Esimerkiksi viidenkymmenen minuutin suihku kuluttaa 120 litraa lämmintä vettä, jonka tuottamiseen tarvitaan 4 kWh energiaa. Samalla energialla imuroit asuntoasi neljä tuntia.
Energiansäästö lähtee pienistä arjen muutoksista. Keräsimme alle vinkkejä, miten voit omassa arjessasi säästää helposti vettä sekä sähköä ja samalla osallistua ilmastotalkoisiin.
Veden kulutus
Lyhennä suihkussa viettämääsi aikaa
Suurin kotitalouksien vesisyöppö suihku, jossa tulee herkästi vietettyä enemmän aikaa kuin olisi tarvis. Pitkät suihkut kuluttavat paljon vettä ja lämmitysenergiaa Lyhentämällä suihkussa viettämääsi aikaa voit säästää vettä kymmeniä litroja suihkukertaa kohden sillä yksi minuutti suihkussa kuluttaa noin 12 litraa vettä.
Vaihtamalla esimerkiksi päivittäisen 10 minuutin suihkun, joka kuluttaa 120 litraa vettä, 7 minuutin suihkuun säästät jo 26 litraa vettä per suihkukerta. Viiden minuutin suihku
Harva meistä pitää kylmistä suihkuista ja suihkussa käytetyn lämpimän veden tuottamiseen tarvitaan siis myös lämmitysenergiaa. Esimerkiksi kymmenen minuutin suihkussa käytetyn 120 vesilitran lämmittämiseen tarvitaan 4 kWh energiaa.
Samalla energialla
- imuroit asuntoasi 4 tuntia
- katsot televisiota 48 tuntia
- käytät tietokonetta 28 tuntia
Myös muissa kylpyhuoneen vedenkäyttötottumuksissa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi hammaspesun ajaksi hana kannattaa sulkea. Juoksutettaessa vettä 2 minuutin hampaiden harjauksen ajan viemäriin sujahtaa noin 12 litraa vettä/hammaspesu.
Pyykin ja astioiden pesu
Energiatehokkain tapa pestä pyykkiä ja astioita, on käyttää niille tarkoitettua pesukonetta. Pese täysiä koneellisia ja käytä pika- ja säästöohjelmia aina kun mahdollista. Kaikilla ei kuitenkaan ole koneita omassa kodissaan. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että astioita tai pyykkejä kannata pestä juoksevan veden alla. Juoksutettaessa vettä 1 minuutin ajan viemäriin sujahtaa noin 12 litraa vettä minuutissa.
Vesikalusteiden kunnon seuraaminen
Seuraamalla oman asunnon vesikalusteiden esimerkiksi wc-pöntön ja hanojen kuntoa, ja tekemällä mahdollisista vuodoista vikailmoituksen TYS:lle, voit säästää suuren määrän vettä. WC-istuimen pöntön vuoto voi kuluttaa muutaman litran tunnissa, joka tekee viikossa jopa 30 000 litraa eli 3 000 ämpärillistä. Jos hana esimerkiksi siis tiputtaa, kerro se meille niin tulemme korjaamaan vuodon ja vettä ei mene hukkaan.
Tarkkaile omaa vedenkulutustasi, jos asunnossasi on vesimittari
Osassa TYS:n asuntokohteista (Aitiopaikka, Haliskylä ja Yo-talot) on asuntokohtaiset vesimittarit, jotka kertovat kulutetun lämpimän ja kylmän veden määrän. Mittarin avulla asukas voi tarkkailla omaa vedenkulutustaan ja tehdä tarvittaessa muutoksia omaan vedenkäyttöönsä. Pystytkö esimerkiksi laskemaan vedenkulutustasi viime kuusta, vaikka lyhentämällä suihkussa viettämääsi aikaa?
Sähkönkulutus
Lämmitys
TYS:n asunnot lämpiävät vesikiertoisilla pattereilla, joissa käytetyn lämpimän veden tuottamiseen tarvitaan siis myös lämmitysenergiaa. TYS:llä asuntojen lämpötilaa säätelee taloautomatiikka, joka säätää pattereissa kiertävää vettä ulkolämpötilan mukaan siten, että patteritermostaattien ollessa käännettynä ”maksimiasentoon”, termostaatti pyrkii pitämään huonetilan +21 asteessa. Oman asunnon lämpötilaa voi siis säätää tätä viileämmäksi, muttei lämpimämmäksi. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa.
Lämmityksen kannalta tärkeää on, että lämmitysenergia saadaan mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Asunnossa kannattaa siis ottaa seuraavat asiat huomioon:
- Huolehdi siis, että termostaatin tai patterin edessä ei ole verhoja tai suuria huonekaluja – ne voivat vääristää termostaatin havaintoja ja estää lämmön pääsyn patterista huoneilmaan.
- Jos asuntosi ikkunoissa on ilmanvaihtoventtiilit, muistathan säätää niiden asennon oikein kesä tai talviasentoon vuodenajan mukaan. Säätämällä venttiilin oikein huolehdit siitä, että lämmitysenergiaa ei mene hukkaan. HUOM! Ilmanvaihtoventtiiliä ei saa koskaan tukkia, sillä se sekoittaa ilmanvaihtojärjestelmän!
- Mikäli epäilet, että asunnossasi on tavoitelämpötilaa viileämpää, voit noutaa lämpömittarin asukastoimistolta ja tarkistaa onko lämpötila toistuvasti tai pitkään selvästi alle suositusten (19 °C- 22 °C) mittaamalla lämpötila asuinalueelta: 1,1 metrin korkeudelta, vähintään 0,6 metrin etäisyydeltä seinästä. Jos lämpötila on alle suositellun, tee asiasta vikailmoitus asukassivujesi kautta.
- Lisälämmittimen käyttö asunnoissa ei ole suositeltavaa, sillä se kuluttaa sähköä ja voi sekoittaa normaalin lämmitysjärjestelmän. Asunnon lämmitysjärjestelmä tulkitsee, että asunnossa on tavoitelämpötilaa lämpimämpää ja lopettaa asunnon lämmittämisen kokonaan.
- Asuntoa ei tulisi myöskään koskaan lämmittää uunilla, sillä uunin kuluttaa valtavasti sähköä, uunin luukun auki pitäminen on turvallisuusriski ja saattaa rikkoa uunin säätönapit.
Sähkölaitteet ja valaisimet
Kiinnittämällä huomiota omiin sähkölaitteiden ja valaisimien käyttötottumuksiin voit säästää helposti sähköä. Jo pienillä teoilla ja muutoksilla syntyy säästöä. Tässä muutama vinkki sähkön säästöön:
Valaistus
- Vaihda hehku- ja halogeenilamput ledi- tai energiansäästölamppuihin
- Valaise tarpeen mukaan
- Sammuta valot huoneesta poistuessasi.
Kodinkoneet
- Elektronisten laitteiden valmiustilan sähkön kulutusta voi vähentää sammuttamalla laitteet yöksi.
- Älä jätä laturia pistorasiaan käytön jälkeen
- Jos laitteessa ei ole on/off-kytkintä, laite kannattaa kytkeä katkaisimella varustettuun jatkojohtoon ja sammuttaa yöksi ja pidempien poissaolojen ajaksi.
- Kylmälaitteiden kunnosta kannattaa pitää huolta. Puhdista ja sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti. Huolehdi kylmälaitteiden ilmankierrosta ja säädä lämpötilat ohjeiden mukaiseksi.
- Käytä mikroaaltouunia pienten ruoka-annosten lämmittämiseen ja kypsentämiseen.
- Käytä sähköliettä ja uunia tehokkaasti. Hyödynnä ruoanlaitossa uunin esi- ja jälkilämpö. Pidä liesituuletinta päällä vain tarpeen mukaan.
- Pese täysiä koneellisia ja käytä pika- ja säästöohjelmia aina kun mahdollista. Pese matalissa lämpötiloissa.