Skip to main content
Blogi

RESPONSE-hanke – Remontilla energiatehokkaampia asuntoja

By 1.3.20239 kesäkuun, 2023Ei vielä kommentteja

Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on ollut viimeiset vuodet trendaava ilmiö kiinteistö- ja rakennusalalla. Energiatehokkuushankkeita tehdään lisääntyvässä määrin ja hankkeita toteuttavia yhtiöitä on paljon. Turun Ylioppilaskyläsäätiössä (TYS) rakennusten energiatehokkuuden parantaminen koetaan myös tärkeäksi.

Trendaava ilmiö on saanut viimeisen vuoden aikana enemmän ja enemmän merkitystä. Inflaatio on muun muassa vaikuttanut ihmisten talouden suunnitteluun. Kallistunut sähkö ja energia, energian saatavuus sekä ilmastopolitiikan huomioiminen energiaratkaisuissa ovat yleisesti pakottaneet kiinteistöportfolioita hallinnoivat miettimään toimia säästöjen sekä ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. TYS:n tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

TYS on mukana ja partnerina Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman rahoittamassa RESPONSE-hankkeessa. Hanke on ollut käynnissä vuodesta 2020 ja se kestää vuoteen 2025. Hankkeessa tehdään toimia, joilla pyritään alueiden energiapositiivisuuteen. Turun kaupunki on hankkeessa ns. Lighthouse-kaupunki ja Turun kaupungissa tehtävät toimenpiteet tehdään TYS:n alueella. Hanke tukee säätiön tavoitetta olla hiilineutraali Turun kaupungin 800-vuotisen historian juhlavuonna.

5-korttelin energiatehokkuushankkeessa asennettuja aurinkopaneeleita

Yksi TYS:n alueella tehtävistä ja RESPONSE-hankkeeseen liittyvistä toimenpiteistä on 5-korttelin energiatehokkuushanke. 5-korttelin neljä rakennusta ovat 108 asunnollaan Yo-kylä lännen julkisivuiltaan suojeltua rakennuskantaa. Asunnoista 72 kpl on 18,3 m2 yhteiskeittiöllisiä yksiöitä, joissa yhden käytävän kaksitoista asuntoa jakaa käytävältä löytyvän keittiön. Loput 36 asuntoa ovat 46 m2 kaksioita. 5-kortteli on rakennettu 1970-luvun alussa ja edellinen perusparannus on tehty 2000-luvun alussa. Tämän lisäksi asuntoihin on tarpeen mukaan tehty pintaremontteja asukkaiden vaihtuessa.

RESPONSE-hankkeen yksi perusasioista on nykyaikaisen tekniikan integroiminen vanhoihin rakennuksiin. 5-korttelin energiatehokkuushankkeessa lisättiin rakennusten yläpohjan eristekerrosta, uusittiin julkisivujen ikkunat sekä parvekeovet, korjattiin vesikatot ja asennettiin kaikkien rakennusten katoille aurinkopaneelit. Lisäksi rakennusten ilmanvaihtojärjestelmä muutettiin koneelliseksi tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmäksi lämmön talteenotolla. Poistoilmasta talteen otettua lämpöä käytetään lämpöpumppujen avulla kahden rakennuksen käyttövedessä sekä lämmityksessä. Vedensäästöä rakennuksissa saatiin aikaiseksi vesikalusteiden säädöllä sekä suihkupäiden vaihdolla ns. ECO-malliin.

5-korttelin energiatehokkuushanke toteutettiin kuudessa kuukaudessa syksyn 2022 ja vuoden 2023 alun aikana. Lähes kaikissa asunnoissa asui vuokralainen remontin ajan. Nykyaikaisen tekniikan integroiminen vanhaan rakennuskantaan onnistui hyvin. Hankkeen vaikutusten arviointia rakennusten energiatehokkuuteen tehdään RESPONSE-hankkeen monitorointijaksolla, joka kestää vuoden 2025 loppuun.

Trendaava energiatehokkuus tulee säilyttämään asemansa TYS:n mahdollisissa hankkeissa myös lähitulevaisuudessa. 5-korttelin energiatehokkuushanke muodostaa osuuden TYS:n tulevaisuuden ilmastotavoitteesta ja hankkeessa tehtyjä ratkaisuja on mahdollista replikoida muihinkin TYS:n vanhoihin rakennuksiin.

Tomi Kultala
talotekniikka-asiantuntija
TYS