Vaikka sähkö ja vesi kuuluvatkin TYS:n asunnoissa vuokraan on hyvä muistaa, että energiankulutuksella vaikutusta myös ympäristöön ja se on myös kustannus TYS:lle. Energian säästäminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän, energian saatavuuden turvaamisen, tuontienergian tarpeen vähentämisen, energiakustannusten alentamisen ja ympäristönsuojelun vuoksi.
Suomessa olemme tottuneet runsaisiin puhtaan ja juomakelpoisen veden varantoihin, mutta vesi ei ole itsestäänselvyys, sillä sen tuottaminen ja lämmittäminen kuluttavat paljon energiaa. Asuminen ja siihen liittyvä energian käyttö muodostaa kotitalouksien hiilijalanjäljestä liki kolmasosan. Siksi asumisen ympäristövaikutusten vähentämisessä järkevää keskittyä energian, mm. veden, säästöön. Myös ostamamme ruuan, vaatteiden ja kodin tavaroiden valmistukseen ja jätteiden käsittelyyn tarvitaan vettä, jota kutsutaan piilo- tai virtuaalivedeksi. Piilovettä on elintarvikkeiden lisäksi kaikissa tavaroissa, vaatteissa, sähkössä, palveluissa ja liikkumistavoissa.
Keräsimme alle vinkkejä, miten voit omassa arjessasi säästää helposti vettä ja samalla osallistua ilmastotalkoisiin.
Lyhennä suihkussa viettämääsi aikaa
Suurin kotitalouksien vesisyöppö suihku, joka kuluttaa paljon vettä ja lämmitysenergiaa. Pitämällä viikoittaiset suihkuttelukerrat maltillisina voit säästää vettä kymmeniä tai jopa satoja litroja viikossa, sillä yksi minuutti suihkussa kuluttaa noin 12 litraa vettä. Vaihtamalla esimerkiksi päivittäisen 10 minuutin suihkun, joka kuluttaa 120 litraa vettä, viiden minuutin suihkuun säästät 60 litraa verrä per suihkukerta. Muistathan myös sammuttaa suihkun saippuoinnin ajaksi!
Harva meistä pitää kylmistä suihkuista ja suihkussa käytetyn lämpimän veden tuottamiseen tarvitaan siis myös lämmitysenergiaa. Esimerkiksi kymmenen minuutin suihkussa käytetyn 120 vesilitran lämmittämiseen tarvitaan 4 kWh energiaa.
Samalla energialla
- imuroit asuntoasi 4 tuntia
- katsot televisiota 48 tuntia
- käytät tietokonetta 28 tuntia
Haastamme kaikki asukkaamme vähentämään suihkussa viettämänsä ajan viiteen minuuttiin per suihku. Lähde mukaan haasteeseen ja hae TYS:n asukastoimistolta (Yo-kylä 12A, 20540 Turku) oma viiden minuutin suihkutiimalasi!
Sulje hana hampaiden pesun ajaksi
Myös muissa kylpyhuoneen vedenkäyttötottumuksissa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi hammaspesun ajaksi hana kannattaa sulkea. Juoksutettaessa vettä 2 minuutin hampaiden harjauksen ajan viemäriin sujahtaa noin 12 litraa vettä/hammaspesu.
Älä pese pyykkiä tai astioita juoksevan veden alla
Energiatehokkain tapa pestä pyykkiä ja astioita, on käyttää niille tarkoitettua pesukonetta. Pese täysiä koneellisia ja käytä pika- ja säästöohjelmia aina kun mahdollista.
Jos peset astioita tai pyykkiä käsin on tärkeää muistaa, että niitä ei kannata pestä juoksevan veden alla. Juoksutettaessa vettä 1 minuutin ajan viemäriin sujahtaa noin 12 litraa vettä minuutissa.
Tiputtaako hana tai wc-istuin? Seuraa vesikalusteiden kuntoa
Seuraamalla oman asunnon vesikalusteiden esimerkiksi wc-pöntön ja hanojen kuntoa, ja tekemällä mahdollisista vuodoista vikailmoituksen TYS:lle, voit säästää valtavia määriä vettä. WC-istuimen pöntön vuoto voi kuluttaa muutaman litran tunnissa, joka tekee viikossa jopa 30 000 litraa eli 3 000 ämpärillistä. Jos hana esimerkiksi siis tiputtaa, tee asiasta vikailmoitus niin tulemme korjaamaan vuodon ja vettä ei mene hukkaan.
Tarkkaile omaa vedenkulutustasi, jos asunnossasi on vesimittari
Osassa TYS:n asuntokohteista (Aitiopaikka, Haliskylä, Yo-talot ja osa Kuunsillan asunnoista) on asuntokohtaiset vesimittarit, jotka kertovat kulutetun lämpimän ja kylmän veden määrän. Mittarin avulla asukas voi tarkkailla omaa vedenkulutustaan ja tehdä tarvittaessa muutoksia omaan vedenkäyttöönsä. Pystytkö esimerkiksi laskemaan vedenkulutustasi viime kuusta, vaikka lyhentämällä suihkussa viettämääsi aikaa?
Älä lämmitä asuntoa turhaan
TYS:n asunnot lämpiävät vesikiertoisilla pattereilla, joissa käytetyn lämpimän veden tuottamiseen tarvitaan siis myös lämmitysenergiaa. TYS:llä asuntojen lämpötilaa säätelee taloautomatiikka, joka säätää pattereissa kiertävää vettä ulkolämpötilan mukaan siten, että patteritermostaattien ollessa käännettynä ”maksimiasentoon”, termostaatti pyrkii pitämään huonetilan +21 asteessa. Oman asunnon lämpötilaa voi siis säätää tätä viileämmäksi ja niin kannattaakin tehdä, jos kotina tuntuu liian lämpimältä. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa. Talvikuukausina lisälämmön esimerkiksi sähköpattereiden sijaan järkevämpi tapa lämmitellä on ottaa villasukat ja muut lämpöiset vaatteet käyttöön kotona oleillessa.
Säästä piilovettä
Optimoi myös epäsuora vesijalanjälkesi. Ostamamme ruuan, vaatteiden ja kodin tavaroiden valmistukseen ja jätteiden käsittelyyn tarvitaan vettä, jota kutsutaan piilo- tai virtuaalivedeksi. Piilovettä voit säästää esimerkiksi:
- Osta kotimaisia, alueellisia ja kausittaisia tuotteita. Suomalaisten tuotteiden vesijalanjälki on pienempi kuin ulkomailta tuotujen. Esimerkiksi kun suomalainen ostaa kaupasta kilon riisiä, hän kuluttaa noin 3 300 litraa vettä toisella puolella maapalloa.
- Pidä välillä vegaaninen-/kasvisruokapäivä. Lihantuotanto kuluttaa valtavasti vettä. Lisäämällä omaan ruokavalioosi kasvisruokapäiviä vähennät käyttämäsi piiloveden määrää.
- Juo hanavettä pulloveden sijaan. Vesipullon sisällön ja itse pullon valmistus kuluttaa enemmän vettä kuin hanaveden. Suomessa hanavesi on myös laadultaan huippuluokkaa.
- Osta käytettyä tai lainaa. Säästä piilovettä suosimalla kirpputoreja, nettikirppiksiä ja kierrätystä vaatteiden, kodin tavaroiden, huonekalujen ja harrastusvälineiden ostamisessa.
- Liiku oman auton sijaan kävellen, pyörällä tai julkisia kulkuvälineitä. Tiesitkö esimerkiksi, että yhden henkilöauton valmistuksessa kuluu noin 400 000 l vettä?
- Heitä mahdollisimman vähän käyttökelpoista pois. Älä heitä ruokaa roskiin tai viemäriin vaan lajittele ne biojätteeseen. Myy tai anna pois käyttökelpoiset tarpeettomat tavarat, huonekalut ja vaatteet.