Skip to main content
Blogi

Milloin?, mitä? ja miksi? – asuntoremontti­prosessi tutuksi

By 15.10.202021 lokakuun, 2020Ei vielä kommentteja

TYS:n asuntojen pintaremontit ovat puhuttaneet säätiön asuntokohteiden asukkaita, ja niistä on tullut runsaasti kyselyitä jo kohteissa asuvilta, kuin mahdollisilta kohteisiin muuttavilta. Monet haluavat esimerkiksi tietää onko asunnossa laminaattilattia tai uusittu vessa. Tämän kirjoituksen aikomuksena onkin raottaa asuntoremonttien prosessia ja vastata monia askarruttaneisiin kysymyksiin asian tiimoilta.

Prosessi lähtee liikkeelle asunnon kunnon tarkastuksella, joka tehdään, kun asukkaan vuokrasopimus on päättymässä. Tarkastuksessa huomioidaan mm. asuintilojen seinien, lattioiden, kattojen, kaappien ja kodinkoneiden kunto. Tarkastaja tekee silmänmääräisen arvion remonttitarpeesta ja ilmoittaa TYS:lle, mikäli asunto vaatii saneerausta. Asunnon tarkastusten myötä TYS pystyy hyvissä ajoin reagoimaan mahdollisiin remonttitarpeisiin ja varaamaan tarvittavan ajan remontin toteutukselle, jotta asunto on siisti ja viihtyisä seuraavan asukkaan muuttaessa.

Asuntoremonteissa toteutettavat yleisimmät korjaustoimenpiteet:

  • Seinien paikkaus ja maalaus
  • Vinyylilankun asennus lattiaan (samalla uusitaan jalkalistat)
  • Kylpyhuoneen maton vaihto ja mahdollisesti koko kylpyhuoneen laatoituksen uusiminen sekä samalla tarvittaessa kylpyhuoneen kalusteiden uusiminen
  • Silikonien uusiminen
  • Ovien ja karmien maalaus tai vaihto
  • Karmilistojen maalaus tai vaihto
  • Patterien ja vesiputkien maalaus
  • Kaappien korjaus

Asunnon korjaustoimenpiteet määräytyvät asuntotarkastusten ja remontin aikana tehtyjen mahdollisten havaintojen myötä, joten kaikkia yllä mainittuja toimenpiteitä ei välttämättä tehdä jokaisessa asuntoremontissa. Esimerkiksi lattiaan asennetaan vain vinyyli, jos tarkastuksessa tai remontissa todetaan, että asunnossa oleva muovimatto tai laminaatti on käyttöiältään ja/tai ulkonäöltään tullut tiensä päähän, mutta muuta remonttitarvetta asunnossa ei ole. Asuntoja ei myöskään remontoida jokaisen asukkaan jäljiltä, koska edellinen asukas on saattanut pitää asunnosta hyvää huolta, jolloin asunnon remontoiminen ei ole taloudellisesti, ekologisesti tai asunnon kestävyyden kannalta järkevää.

Mainittakoon tässä, että mikään remonteissa käytetyistä materiaaleista ei aiheuta haittaa/vaaraa asukkaiden terveydelle!

Remontin kesto riippuu asunnossa tehtävien korjaustoimenpiteiden laajuudesta, mutta keskimäärin asuntoremonttiin varataan kuukausi tekoaikaa, jos on vain kuivien tilojen saneerausta. Jos kuivien tilojen lisäksi pitää saneerata kylpyhuonetta tai remontti kohdistuu pelkästään kylpyhuoneeseen, tekoaika vaihtelee kuukaudesta kahteen kuukauteen.

Asuntoremontit pyritään aina tekemään, kun asunto on tyhjillään, jotta remontin tekijät saisivat työnsä tehtyä jouhevasti ja vastaavasti, ettei asukas joutuisi kokemaan remontista aiheutuvia haittavaikutuksia, kuten esim. melua, pölyisyyttä tai tavaroiden siirtelyä. Nyt vallitsevan koronapandemiankin takia on erityisen tärkeää, että remontit toteutetaan pääsääntöisesti tyhjinä oleviin asuntoihin. Poikkeustapauksisissa asuttuun asuntoon voidaan tehdä remontti. Tässä tapauksessa remontoijat sopivat työn toteutuksesta yhdessä asukkaan kanssa. Nämä poikkeustapaukset ovat pääsääntöisesti pystytty toteuttamaan siten, että asukas on voinut asua kotonaan remontin ajan.

Loppuun voisi kiteyttää, että asuntojen pintaremontteja toteutetaan kaikissa TYS:n asuntokohteissa, joten asuntokohteen iän perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä asuntojen kunnosta. Esimerkiksi Yo-kylässä asuntoja remontoidaan tasaiseen tahtiin asukkaiden vaihtuessa. Tämä seikka kannattaa eritoten pitää mielessä, kun etsii itselleen sopivaa asuntoa TYS:n eri asuntokohteista. Jatkuvien asuntojen tarkastusten ja sitä kautta tulevien remonttien myötä TYS kykenee ylläpitämään asuntojen laadullisia standardeja hyvällä tasolla ja mahdollistamaan näin asukkaiden viihtyvyyden. Päätavoitteenamme on tarjota asukkaille viihtyviä, edullisia ja kestävällä tavalla ylläpidettyjä asuntoja, joissa asukkaamme viihtyvät pitkään.

Hyvää syksyn alkua kaikille!

Niko Mäkeläinen
Kunnossapidon rakennusmestari
TYS