Skip to main content
Blogi

Toimitusjohtajan joulutervehdys: Joulun punaista harmauden keskelle

Joulu ei tule tänä vuonna toden totta yhtään liian aikaisin. Enkä nyt tarkoita, että joulun varhain näkyvä kaupallisuus olisi jotenkin erityisesti tänä vuonna alkanut käymään hermoille. Ei, vaan tarkoitan yleistä maailman ja kotimaan tilannetta. Ukrainan sota, Gaza, Euroopan ja Suomen turvallisuusuhat, Ruotsin NATO-jäsenyysprosessin venyminen, ilmastonmuutos, talouden taantuma, tukileikkaukset – murheita riittää.

Toivottavasti se on vain näköharha, kun tuntuu, että vaikkapa viime vuonna lista ei ollut ihan yhtä painava ja pitkä.

Tukileikkaukset mainittu, joten niistä muutama sana tässäkin, kun kerran murhemoodilla lähdettiin.

Ensiksi pitää niistä todeta, että ainakin itse voin isossa kuvassa hyvin ymmärtää valtiontalouden säästötarpeen, sen verran rajuja ovat budjettialijäämät vuodesta toiseen ilman näkymää paremmasta.

ARA-asuntorakentamisen ja asuntojen perusparantamisen lisääminen on aiemmissa taantumissa – jollaiseen Suomi on menossa – nähty hyödyllisenä vastasyklisenä toimena, joka on tasannut rakennusalan ja talouden suhdannekuoppia ja turvannut osaltaan verokertymää. Nyt päinvastoin leikataan aiemmastakin opiskelija-asumiseen suunnatusta tasosta, mikä vaikuttaa TYS:n ja opiskelija-asuntotoimijoiden tulevaisuuden näkymiin.

Myös TYS:n asiakkaiden eli opiskelijoiden asumisen tuesta leikataan.

Harmaata siis horisontissa – koitetaan kuitenkin yhdistää se joulun punaiseen, ja laittaa samalla asioita perspektiiviin ja mittakaavaan. Moni asia on meillä hyvin, jopa paremmin kuin ennen. Turun yliopiston emeritusprofessorin ja alumnin Esko Valtaojan virkistävästä ajattelutavasta olisi opittavaa: erittäin moni asia on globaalisti ja kansallisesti katsoen tilastojen ja faktojen valossa vaikkapa sadan vuoden perspektiivillä paremmin kuin koskaan.

Tehtävää on silti paljon, että kehitys saadaan jatkumaan tuolla paremmin kuin koskaan -uralla.

Näillä ajatuksilla ajattelin itse koittaa valmistautua jouluun, joka sittenkin taitaa tulla juuri sopivaan aikaan.

Iso ja vilpitön kiitos TYS:llä ja TYS:lle työskenteleville, TYS:n kumppaneille ja asukkaille kuluneesta vuodesta! Tuemme yhteistyökumppaniamme Suomen Punaista Ristiä Ukrainan auttamisessa.  Hyvää joulua ja uutta vuotta!

 

Risto Siilos

 

 

 

Risto Siilos
toimitusjohtaja