Skip to main content

Energiansäästötalkoot

Mikä TYS:n asuntokohde säästää eniten energiaa? Lähde mukaan energiansäästötalkoisiin!

Mikä TYS:n asuntokohde säästää eniten energiaa? Lähde mukaan energiansäästötalkoisiin!

Vaikka TYS:n asunnoissa sähkö ja lähes kaikissa asuntokohteissa myös vesi kuuluvatkin vuokraan on hyvä muistaa, että energiankulutuksella vaikutusta myös energian saatavuuteen, ympäristöön ja se on myös kustannus TYS:lle. Energian säästäminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän, energian saatavuuden turvaamisen, tuontienergian tarpeen vähentämisen, energiakustannusten alentamisen ja ympäristönsuojelun vuoksi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Kylminä kuukausina sähkön kustannusten tulevat olemaan poikkeuksellisen korkealla.

Jokaisen on myös varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjota, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä. Sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Sähkökatkojen riskiä pienennetään kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan.

Vedenkulutuksen vähentäminen on tärkeää ympäristön säästämiseksi. TYS:n asunnoissa vesi lämpiää asuntokohteista riippuen kauko- tai maalämmöllä. Vedenkulutuksen vähentäminen säästää itse veden lisäksi myös sen puhdistamiseen, lämmittämiseen, kuljetukseen ja jäteveden jälkikäsittelyyn kulutettua energiaa.

Haastammekin kaikki asukkaamme energiansäästötalkoisiin ja samalla kilpailuun, jossa selvitämme mikä tai mitkä TYS:n asuntokohteet onnistuvat säästämään eniten energiaa. Jo pienillä teoilla voi saada aikaan ison säästön. Kampanjan lopuksi julkistamme eniten sähkön ja veden kulutustaan tiputtaneen asuntokohteen tai asuntokohteet. Voittajakohteen tai kohteiden arvontaan mukaan ilmoittautuneiden asukkaiden kesken arvotaan yhteensä neljäkymmentä 20 euron arvoista Ruohonjuuren lahjakorttia!

Energiansäästökilpailu

Kilpailun osallistumisaika on 10.10.2022 – 28.2.2023. Kilpailun aluksi TYS laskee jokaiselle asuntokohteelle oman keskimääräisen sähkön ja veden kulutuksen edellisen kolmen vuoden ajalta. Tyyssijan asuntokohteen osalta keskimääräinen kulutus lasketaan kuluneen vuoden ajalta, koska asuntokohde on valmistunut joulukuussa 2021 ja ensimmäiset asukkaat muuttivat sisään tammikuussa 2022. Tämä on luku, josta jokainen asuntokohde lähtee tiputtamaan omaa kulutustaan. Kulutuslukemia raportoidaan kilpailun aikana edellisen kuukauden ajalta prosentteina lähtötilanteesta. Maaliskuun alussa säästöprosentit lasketaan yhteen ja eniten vettä sekä sähköä säästänyt asuntokohde tai asuntokohteet kruunataan kilpailun voittajiksi. Voittajakohteen tai kohteiden arvontaan mukaan ilmoittautuneiden asukkaiden kesken Ruohonjuuren lahjakortteja seuraavasti:

  • Eniten sähköä säästänyt asuntokohde: arvontaa ilmoittautuneiden kyseisen asuntokohteen asukkaiden kesken arvotaan kaksikymmentä 20 euron arvoista Ruohonjuuren lahjakorttia.
  • Eniten vettä säästänyt asuntokohde: arvontaa ilmoittautuneiden kyseisen asuntokohteen asukkaiden kesken arvotaan kaksikymmentä 20 euron arvoista Ruohonjuuren lahjakorttia.

Kuka voi osallistua?

Kilpailuun voivat osallistua kaikki TYS:n asunnossa asuvat henkilöt. Lähde pohtimaan energiankulutustasi ja ota käyttöön tämän sivun lopusta löytyvät helpot arjen sähkön sekä veden säätövinkit. Pienillä arjen valinnoilla on iso vaikutus!

Lisätietoja

Lisätietoja kilpailusta saat sähköpostitse osoitteesta office@tys.fi

Ilmoittaudu mukaan arvontaan

Alla olevan linkin kautta voit ilmoittautua mukaan energiansäätökilpailun palkintojen arvontaan. Olet mukana arvonnassa mikäli asuntokohteesi onnistuu säästämään TYS:n asuntokohteista eniten sähköä ja/tai vettä helmikuun 2023 loppuun mennessä.

Ilmoittaudu mukaan arvontaan

Näin säästät energiaa

Käytä varattu saunavuoro

Jos varaat itsellesi saunavuoron, muistathan myös käyttää sen sillä saunan lämmittäminen kuluttaa valtavasti sähköä. Käyttämättömällä saunavuorolla saunan lämmitykseen käytetty energia menee niin sanotusti harakoille. Saunavuoron voi peruuttaa 2 tuntia ennen vuoroa, jolloin se palautuu muiden innokkaiden saunojien varattavaksi.

Pidä huolta, että asuntosi pattereiden toiminnasta

TYS:n asunnot lämpiävät vesikiertoisilla pattereilla, joissa käytetyn lämpimän veden tuottamiseen tarvitaan siis myös lämmitysenergiaa. TYS:llä asuntojen lämpötilaa säätelee taloautomatiikka, joka säätää pattereissa kiertävää vettä ulkolämpötilan mukaan siten, että patteritermostaattien ollessa käännettynä ”maksimiasentoon”, termostaatti pyrkii pitämään huonetilan +19-21 asteessa. Oman asunnon lämpötilaa voi siis säätää tätä viileämmäksi, muttei lämpimämmäksi. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa.

Lämmityksen kannalta tärkeää on, että lämmitysenergia saadaan mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Asunnossa kannattaa siis ottaa seuraavat asiat huomioon:

  • Huolehdi siis, että termostaatin tai patterin edessä ei ole verhoja tai suuria huonekaluja – ne voivat vääristää termostaatin havaintoja ja estää lämmön pääsyn patterista huoneilmaan.
  • Jos asuntosi ikkunoissa on ilmanvaihtoventtiilit, muistathan säätää niiden asennon oikein kesä tai talviasentoon vuodenajan mukaan. Säätämällä venttiilin oikein huolehdit siitä, että lämmitysenergiaa ei mene hukkaan. HUOM! Ilmanvaihtoventtiiliä ei saa koskaan tukkia, sillä se sekoittaa ilmanvaihtojärjestelmän!

Mikäli epäilet, että asunnossasi on tavoitelämpötilaa viileämpää, voit noutaa lämpömittarin asukastoimistolta ja tarkistaa onko lämpötila toistuvasti tai pitkään selvästi alle suositusten (19 °C- 22 °C) mittaamalla lämpötila asuinalueelta: 1,1 metrin korkeudelta, vähintään 0,6 metrin etäisyydeltä seinästä. Jos lämpötila on alle suositellun, tee asiasta vikailmoitus asukassivujesi kautta.

Lisää kotona vaatetta ilmojen kylmetessä

Lämpiminä kuukausina auringon paistaessa ja lämmittäessä niin asuntoja kuin rakennuksiakin, asunnossasi on luonnollisesti ollut lämpimämpää kuin kylminä vuodenaikoina. Lisäämme vuodenaikojen mukaan vaatetukseemme lämpimiä kerroksia ulos mennessä ja niin tulisi tehdä myös kotioloissa. Kelien viilentyessä kotona kannattaakin ottaa kaveriksi ihanan pehmoiset villapaidat, – takit ja -sukat. Sohvalle on hämärtyvinä iltoina mukava esimerkiksi käpertyä viltin ja lämpimän teekupposen kanssa.

Älä käytä lisälaitteita asunnon lämmittämiseen

Lisälämmittimen käyttö asunnoissa ei ole suositeltavaa, sillä ne kuluttavat sähköä ja voivat sekoittaa normaalin lämmitysjärjestelmän. Asunnon lämmitysjärjestelmä tulkitsee, että asunnossa on tavoitelämpötilaa lämpimämpää ja lopettaa asunnon lämmittämisen kokonaan.

Sammuta ylimääräiset valot

Sammuttamalla ylimääräisen valot huoneesta tai kotoa poistuessasi säästät sähköä. Esimerkiksi hehkulamppu kuluttaa noin 0,06 kWh tunti ja kuudessa tunnissa valaisin kuluttaa siis noin 0,36 kWh. Määrä saattaa tuntua pieneltä, mutta jos kaikki TYS:n asukkaat sulkevat yhden ylimääräisen valon kuuden tunnin ajaksi joka päivä, saadaan yhdeksässä päivässä säästettyä yhden omakotitalon sähkönkulutuksen verran! Kun tähän lisätään muita valoja, tulee säästöä vielä lisää.

Katse kannattaa kohdistaa myös valaisimissasi käyttämiisi lamppuihin. Led-lamput ovat kaikkein energiatehokkaimpia. Jos valaisimissasi siis on vielä hehkulamppuja, kannattaa ne vaihtaa led- tai energiansäästölamppuihin, sillä hehkulamput kuluttavat kuusi kertaa enemmän energiaa kuin led-lamput.

Sulata pakastin aika-ajoin

Sulattamalla pakastimen aika-ajoin tehostat sen toimintaa. Jäätynyt pakastin voi kuluttaa jopa 25 % enemmän sähköä kuin sulatettu. Sulattamalla jään pakastimesta saat sinne myös runsaasti lisää tilaa! Helpot ohjeet pakastimen sulattamiseen löydät Tyssiläisen matkassa -videosarjamme videolta:

Katso, miten pakastin sulatetaan

Sammuta sähkölaitteet, kun et enää käytä niitä

Sammuttamalla kotona sellaiset sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä voi saada aikaan yllättäviä säästöjä.Esimerkiksi kannettava tietokone kuluttaa noin 0,03 kWh tunti. Jos tietokone on viikon jatkuvasti päällä se kuluttaa vuodessa 262,08 kWh. Määrä saattaa tuntua pieneltä, mutta jos kaikki TYS:n asukkaat pitävät läppärinsä kiinni esimerkiksi 12 tuntia päivittäin, saadaan vuoden mittaa säästöä noin 42 omakotitalon sähkönkulutuksen verran! Kun tähän lisätään muita sähkölaitteita, tulee säästöä vielä lisää.

Irrota laturi seinästä, kun et käytä sitä

Laturi kuluttaa seinässä ollessaan koko ajan sähköä. Se kannattaakin napata irti seinästä aina, kun et sitä käytä.

Kuivata pyykit pyykkitelineessä kuivausrummun sijaan

Kuivaamalla pestyn pyykin kuivaustelineessä kuivausrummun sijaan säästät sähköä.

Minimoi sähkön käyttö suurimpien kulutuspiikkien aikana

Sähkön kulutus nousee joka aamu ihmisten aloittaessa päivänsä, ja lisääntyvä kulutus näkyy siten hinnassa. Välttämällä suurimpia kulutuspiikkejä voit vaikuttaa käyttämäsi sähkön kustannuksiin.

Arkisin kulutus on korkealla etenkin aamulla klo 8–10, iltapäivällä 16–17 ja illalla 18.30–20 välillä. Olisi hyvä pyrkiä tasaamaan sähkönkäyttöä arki-iltaisin ja siirtää suuritehoisten laitteiden käyttöä näiden aikojen ulkopuolelle.

Lyhennä suihkussa viettämääsi aikaa

Suurin kotitalouksien vesisyöppö suihku, joka kuluttaa paljon vettä ja lämmitysenergiaa. Pitämällä viikoittaiset suihkuttelukerrat maltillisina voit säästää vettä kymmeniä tai jopa satoja litroja viikossa, sillä yksi minuutti suihkussa kuluttaa noin 12 litraa vettä. Vaihtamalla esimerkiksi päivittäisen 10 minuutin suihkun, joka kuluttaa 120 litraa vettä, viiden minuutin suihkuun säästät 60 litraa vettä per suihkukerta.

Muistathan myös sammuttaa suihkun saippuoinnin ajaksi!

Jos haluat lähteä seuraaman suihkussa viettämääsi aikaa, voit hakea TYS:n toimistolta itsellesi oman 5 minuutin suihkutiimalasin. Ehditkö hoitaa suihkuttelun alusta loppuun 5 minuutissa?

Laske suihkun lämpötilaa

Harva meistä pitää kylmistä suihkuista. Suihku ei olekaan vain kotitalouksien suurin vesisyöppö, vaan se kuluttaa myös lämmitysenergiaa.

Ottamalla tulikuumien suihkujen sijaan, hieman viileämpiä suihkuja, voit säätää veden lisäksi myös rutkasti lämmitysenergiaa.

Tiputtaako hana tai wc-istuin? Seuraa vesikalusteiden kuntoa

Seuraamalla oman asunnon vesikalusteiden esimerkiksi wc-pöntön ja hanojen kuntoa, ja tekemällä mahdollisista vuodoista vikailmoituksen TYS:lle, voit säästää valtavia määriä vettä. WC-istuimen pöntön vuoto voi kuluttaa muutaman litran tunnissa, joka tekee viikossa jopa 30 000 litraa eli 3 000 ämpärillistä!

Jos hana esimerkiksi siis tiputtaa, tee asiasta vikailmoitus asukassivujesi kautta, niin tulemme korjaamaan vuodon ja vettä ei mene hukkaan.

Sulje hana hampaiden pesun ajaksi

Suihkun lisäksi myös muissa kylpyhuoneen vedenkäyttötottumuksissa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi hammaspesun ajaksi hana kannattaa sulkea. Juoksutettaessa vettä 2 minuutin hampaiden harjauksen ajan viemäriin sujahtaa noin 12 litraa vettä/hammaspesu.

Älä pese pyykkiä tai astioita juoksevan veden alla

Jos peset pyykkiä tai astioita käsin, on tärkeää muistaa, että niitä ei pese juoksevan veden alla. Juoksutettaessa vettä 1 minuutin ajan viemäriin sujahtaa noin 12 litraa vettä minuutissa. 5 minuutissa vettä kuluu jo 60 litraa.

Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita

Energiatehokkain tapa pestä pyykkiä tai astioita on käyttää niille tarkoitettua pesukonetta. Pese täysiä koneellisia ja käytä pika- ja säästöohjelmia aina kun mahdollista.

Käytä pesulaa pyykkien pesuun käsinpesun sijaan

Jos kotonasi ei ole pyykinpesukonetta, kannattaa pyykit pestä pesulassa käsinpesun sijaan. Oman asuntokohteesi pesulan sijainnin ja varaukalenterin löydät asukassivuiltasi. Asukassivujesi kautta voit ostaa myös krediittejä pesulan käyttöön.

Käsin pestessä kuluu huomattavasti enemmän vettä, kuin pesukonetta käyttäessä. Esimerkiksi käsin pestessä yhteen koneelliseen pyykkiä voi mennä jopa 120 litraa, kun kone kuluttaa 60 litraa. Säästöä tulisi siis per pesukerta puolet eli 60 litraa.

Tarkkaile omaa vedenkulutustasi, jos asunnossasi on vesimittari

Vesimittarin avulla näet reaaliajassa, kuinka paljon olet kuluttanut vettä esimerkiksi suihkussa. Osassa TYS:n asuntokohteista (Aitiopaikka, Haliskylä, Yo-talo A, Tyyssija ja Kuunsillan perusparannetut asunnot) on asuntokohtaiset vesimittarit, jotka kertovat kulutetun lämpimän ja kylmän veden määrän. Mittarin avulla asukas voi tarkkailla omaa vedenkulutustaan, tehdä tarvittaessa muutoksia omaan vedenkäyttöönsä sekä seurata edistymistään vettä säästäessä. Pystytkö esimerkiksi laskemaan vedenkulutustasi viime kuusta, vaikka lyhentämällä suihkussa viettämääsi aikaa?

Tuuleta asuntoasi tehokkaasti

Mikäli tuuletat omaa asuntoasi, kannattaa se tehdä tehokkaasti, mutta ei pitkäkestoisesti. Hyvä kesto asunnon tuulettamiseen on esimerkiksi muutama minuutti läpivedolla.

Avaa siis samaan aikaan useampi ikkuna ympäri asuntoa, jotta saat aikaan läpivedon ja sulje kaikki ikkunat noin 2–3 minuutin kuluttua. Parhaat ajat tuuletukselle ovat aamulla heräämisen jälkeen ja illalla juuri ennen nukkumaan menoa. Älä unohda ikkunoita auki, koska silloin lämpöä menee hukkaan.

Tekemällä tuuletuksen tehokkaasti ilma asunnossasi vaihtuu, mutta talon rakenteet eivät pääse viilentymään ja näin lämmitysenergiaa ei mene hukkaan. Tehokas 2–3 minuutin tuuletus säästää lämmitysenergiaa noin 98 prosenttia verrattuna kahdeksan tunnin tuuletukseen ikkuna auki pitämällä esimerkiksi 18 m2:n yksiössä.

Pitäkää illanistujaiset

Miltä kuulostaisi leffa- tai peli-ilta kavereiden kanssa? Kivalta eikö? Samalla voit säästää myös sähköä!

Pitämällä esimeriksi kuuden henkilön kesken yhteisen leffaillan voi samaan aikaan säästää viiden television sähköt yhdeltä illalta. Illanistujaiset tarkoittavat myös hyvää ruokaa ja samalla voi kokkailla herkkuja yhdellä uunilla kuuden sijaan.

Yökyläile kaverin luona

Toisen vieressä on mukava lämmitellä yöllä. Jakamalla sängyn toisen kanssa saatte molempien tuottaman lämmön käyttöönne.

Hae TYS-asuntoa jo tänään!

Täytä hakulomake