Skip to main content
Uutiset

Alko ja apteekki – vastauksia Ylioppilaskylän palvelutarve- kartoitukseen

By 2.12.201917 joulukuun, 2019Ei vielä kommentteja

Turun Ylioppilaskyläsäätiön hallitus päätti vuoden 2019 strategian valmistelun yhteydessä tehdä Ylioppilaskylän asukkaille palvelutarvekartoituksen muista kuin säätiön tarjoamista palveluista. Kysely tilattiin Projektiässiltä keväällä 2019. Projektiässät on turkulaisille korkeakouluopiskelijoille suunnattu monialainen valmennus, joka tarjoaa haastavia asiakasprojekteja ja projektinhallintakokemusta

Tutkimus toteutettiin kesällä 2019. Kysely lähetettiin elokuun alussa Ylioppilaskylän asukkaille sähköpostitse ja lisäksi sitä markkinoitiin sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi Aitiopaikan infotaululla. Vastauslomake lähti noin 3500 asukkaalle ja siihen vastasi 615 asukasta. Otosta voidaan pitää edustavana.

Tutkimuksella haluttiin selvittää, minkälaisia palveluja asukkaat toivovat Ylioppilaskylään ja miten halukkaita he ovat jakamaan tiloja toisten asukkaiden kanssa. Lisäksi haluttiin selvittää, ovatko asukkaat kiinnostuneita maksamaan paremmista palveluista.

Vastaajat kaipasivat ennen kaikkea lisää ruokatavarakauppoja ja baaria.

”Mielestäni Yo-kylään sopisi ja varmasti olisi kysyntääkin pienelle liikekeskukselle, Caribia on kuitenkin täysin erillinen eivätkä sen palvelut tunnu olevan osa Yo-kylää. Liikekeskuksessa voisi olla esimerkiksi päivittäistavarakauppa, Alko, jokin vetävä opiskelijoille brändätty pubi, TYS:n toimisto, Otto-automaatti ja Subway/joku vastaava.”

Myös lisää liikuntamahdollisuuksia toivottiin. ”YO kylä on minun mielipiteestäni hyvä mutta petyin kun katsoin kartasta, että alueella on kori- & lentopallo kenttä, mutta kun katsoin livenä paikkaa, se olikin soraalue, josta on tehty parkkipaikka. Olisi mainiota, jos lisäisitte kori- ja lentopallokentän sekä minigolfkentän.”

Suurimmalle osalle vastaajista yksityisyys oli yhteisöllisyyttä tärkeämpää, paitsi jos he tunsivat ennalta ne henkilöt, joiden kanssa tiloja olisi tarkoitus jakaa. ”Suurin karkoite soluissa on epävarmuus asuinseurasta. Mikäli tämän epävarmuuden poistaisi, olisi solu heti varteenotettavampi vaihtoehto.”

Alueen rauhallisuus koettiin vetovoimatekijäksi. Osa vastaajista nimenomaan toivoi, ettei alueelle lisätä palveluja. ”Yo-kylä on toimiva kokonaisuus jo sellaisenaan, palveluiden lisääminen ei automaattisesti tarkoita asumisviihtyvyyden paranemista. Kun tulen kotiin töistä/opinnoista, haluan nimenomaan tulla kotiin, en party centraliin, jossa on bilepaikkoja, ravintoloita ja muita yleisiä hillumispaikkoja ja muodikkaita pop up –tapahtumia. Sellaista löytyy keskustasta, jos niin mielii.”

Vuokratason osalta hieman useammat vastaajat toivoivat ennemmin matalampia vuokria kuin parempia palveluja. Kiinnostus edullista asumista kohtaan onkin selkeästi yksi syy valita Ylioppilaskylä asuntokohteeksi.  Osa olisi kuitenkin valmis maksamaan hieman korkeampaa vuokraa saadakseen kattavampia palveluja. Kyselyn tekijät päättelivät, että paremmat palvelut saattaisivat myös houkutella hakijoita muuttamaan Ylioppilaskylään.

Kiinnostavaa oli huomata, että vastaukset jakaantuivat tasan, kun pyydettiin valitsemaan hinnan ja palveluiden sijainnin ja laadun välillä. Tosin palvelujen sijainti koettiin hieman hintaa tärkeämmäksi muuttujaksi. Kun pyydettiin valitsemaan yhteisöllisyyden, yhteisten tapahtumien ja jaettujen tilojen ja yksityisyyden, rauhallisen alueen ja omien tilojen välillä, suurin osa vastaajista valitsi yksityisyyden ja rauhan.

Palvelutarvekartoituksen toteuttanut Projektiässien tiimi koostui neljästä opiskelijasta: Ilmari Helva, Laura Laaksonen, Anika Zabeen, Sanni Ranta.

Kaikkien tutkimukseen osallistuneiden kesken arvottiin 9 köökkikiikaria. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Lainaukset ovat peräisin palvelutarvekartoituksen avovastauksista.

Pirjo Lipponen-Vaitomaa

Asiakkuus- ja viestintäjohtaja, TYS