Tiesitkö, että Turun Ylioppilaskyläsäätiöllä asukkaat voivat vaikuttaa oman asumisensa ympäristövaikutuksiin? Kaikissa TYS:n kohteissa on esimerkiksi monipuoliset jätteiden lajittelupisteet, joissa on polttokelpoisen jätteen keräysastian lisäksi biojätteen-, muovin-, paperin-, metallin-, lasin- ja kartonginkeräysastia. TYS:n asuntokohteista Haliskylässä, Yo-taloissa ja Aitiopaikassa on huoneistokohtaiset mittarit, joiden kautta asukas voi seurata oman kylmän ja lämpimän veden kulutustaan. Asukkaille tiedotetaan myös aktiivisesti mahdollisuuksista vähentää omaa asumisesta johtuvaa ympäristövaikutustaan.
Jätteiden lajittelupiste Haliskylässä
TYS painottaa kaikessa toiminnassaan sellaisia ratkaisuja, joilla uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä voidaan vähentää. Uusista asuntokohteista löytyy useita ratkaisuja, joilla vähennetään monipuolisesti asumisen hiilipäästöjä. Esimerkiksi vastavalmistuneen Aitiopaikan katolla on 516 aurinkopaneelia, joiden tuottoteho on suurempi kuin kiinteistön vuosittainen tarve. Ylimääräinen sähkö voidaan jakaa muiden asuntokohteiden käyttöön. Aitiopaikassa on panostettu myös huoneistokohtaiseen lämmöntalteenottoon, ja kiinteistön alla on maalämmön keruukenttä, jonka energia käytetään Ikituurin asuntokohteen lämmittämiseen.
Aitiopaikan 515 aurinkopaneelin tuottoteho on suurempi kuin kiinteistön vuosittainen tarve
Suunnitteilla olevan Tyyssijan kohteen lämmitysenergiamuoto tulee olemaan maalämpö, lisäksi katolle sijoitetaan aurinkopaneeleita. Kohteeseen on suunniteltu myös jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmä, joka kerää energiaa Tyyssijan lisäksi lähes 30 muusta säätiön asuinrakennuksen jätevedestä. Myös rakennukseen tulevien kylmiöiden lauhdelämpöä suunnitellaan hyödynnettäväksi.
TYS on mukana Kuntalaisten energiakäänne -hankkeessa. Hanke on osa Hiilineutraali Turku -tavoitetta, jossa kasvihuonekaasupäästöjä pyrintään vähentämään siten, että Turku on hiilineutraalin vuoteen 2029 mennessä.
Lisätietoa energiansäästöstä sekä jätteiden lajittelusta TYS:llä löydät linkkien takaa.