Anteeksi, olisiko teillä hetki aikaa puhua lajittelusta?
Tiesitkö, että yli puolet TYSin asunnoissa syntyvästä jätteestä kierrätetään?
Asuntokohteidemme jätepisteiltä löytyy omat astiansa biojätteelle, muoville, paperille, metallille, lasille, kartongille ja sekajätteelle – mutta pelkät jäteastiat eivät vielä takaa lajittelun onnistumista. Tärkeimmässä roolissa ovat nimittäin tunnollisesti jätteitään lajittelevat asukkaamme!
Olet saanut postiluukkuusi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluoppaan. Tutustu siis oppaaseen ja päivitä lajittelutietosi ajan tasalle! Opas on luettavissa myös LSJH:n verkkosivuilla.
Olemme lisäksi koonneet tähän kirjeeseen hyödyllistä tietoa lajittelun merkityksestä ja jätepisteillä toimimisesta. Kirjeen lopusta löydät myös lyhyen lajittelutestin, jonka avulla voit testata kuinka pätevä lajittelija olet!
Viihtyisyydestä vuokratasoon – lajittelu vaikuttaa aivan kaikkeen!
Tässä kolme syytä, miksi lajittelu kannattaa:
- Lajittelu pienentää hiilijalanjälkeäsi! Ahkeralla lajittelulla on mahdollista pienentää omaa hiilijalanjälkeä merkittävästi. VTT:n tekemän selvityksen mukaan ahkeran lajittelijan hiilijalanjälki voi olla jopa 288 kgCO2e pienempi kuin peruslajittelijalla.
- Lajittelu parantaa viihtyisyyttä! Lajitteluvirheet aiheuttavat jätteidenkuljetukseen viiveitä. Viiveiden vuoksi jäteastiat voivat päästä täyttymään, ja pahimmassa tapauksessa roskia päätyy ympäristöön, missä ne houkuttelevat lintuja ja tuhoeläimiä.
- Lajittelu vähentää jätehuollon kustannuksia! Oikein lajiteltu jäte tuottaa vähemmän rahallisia kustannuksia kuin sekajäte tai virheellisesti lajiteltu jäte. Pitkässä juoksussa oikeaoppinen lajittelu vähentää siis omalta osaltaan myös vuokrankorotuspaineita.
Mitä tapahtuu, jos jäteastiaan päätyy väärin lajiteltua jätettä?
Kaikki jätelajit metallista kartonkiin käsitellään eri tavalla. Niinpä jätepisteitä käy myös tyhjentämässä joukko erilaisia jätteenkuljetusautoja: yksi noutaa sekajätettä, toinen lasia ja metallia, kolmas biojätettä ja niin edelleen.
Ennen jäteastian tyhjentämistä jäteautonkuljettaja tarkistaa astian lajitteluvirheiden varalta. Tämä on tärkeä työvaihe, sillä esimerkiksi biojätteen joukkoon eksyneet muovipussit voivat takertua biojätteen käsittelykoneistoon haitaten sen toimintaa.
Mitä siis tapahtuu, kun lajitteluvirhe havaitaan?
- Jäteastiaa ei voida tyhjentää, koska sen sisältö ei ole käsittelykelpoista.
- Koko jäteastian sisältö joudutaan käsittelemään sekajätteenä.
- Jätepisteelle täytyy tilata erillistyhjennys sekajätettä kuljettavalta toimijalta.
- Jäteastian tyhjentäminen viivästyy ja astia saattaa ehtiä täyttymään.
Erillisen sekajätetyhjennyksen tilaaminen ja koko astian käsitteleminen sekajätteenä tuottavat myös lisäkustannuksia. Viattomalta tuntuvalla lajitteluvirheellä voi siis olla kauaskantoisia vaikutuksia, joten tutustu lajitteluoppaaseen huolellisesti! Jos et kuitenkaan ohjeet luettuasikaan ole varma, mihin astiaan roskapussisi kuuluu, laita se varmuuden vuoksi sekajätteeseen.
Mitä voit tehdä, jos huomaat ongelmia jätepisteillä?
Pidämme asuntokohteilla liikkuessamme silmällä myös jätepisteitämme, mutta kaikkea emme aina ehdi huomaamaan. Jos siis näet asuntokohteesi ympäristössä jätteisiin liittyviä ongelmia, tee havainnostasi vikailmoitus asukassivujen kautta.
Vikailmoituksen voit tehdä esimerkiksi silloin, kun…
- Ulko-oven vieressä tai pihalla oleva pikkuroskis on täynnä
- Asuntokohteen ympäristössä tai maassa lojuu jätteitä
- Jokin jäteastia asuntokohteesi jätepisteellä on toistuvasti täynnä
Vikailmoitusten avulla pääsemme jätteisiin liittyvien ongelmien jäljille, ja voimme välittää tietoa tarvittaessa myös jätteidenkuljetuksista vastaaville toimijoille. Saatamme vikailmoitusten perusteella myös esimerkiksi lähettää jätteisiin ja lajitteluun liittyviä muistutuksia kohdennetusti jonkin tietyn asuntokohteen tai alueen asukkaille.
Käyttökelpoinen tavara tai huonekalu ei ole jäte – laita se eteenpäin!
Käyttökelpoiset tavarat ja huonekalut eivät kuulu jätekatoksiin. Vaikka ne veisikin katokseen ajatellen, että joku muu voi napata ne omaan käyttöön, Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa katoksiin jätetyt tavarat muuttuvat käyttökelvottomiksi hetkessä. Jätekatoksiin jätetyt huonekalut ja muut tavarat joudutaan poistamaan katoksesta erillisellä kuljetuksella, mikä lisää kustannuksia.
Omille käyttökelpoisille tavaroille ja huonekaluille kannattaakin etsiä uutta kotia myymällä tai lahjoittamalla. Esimerkiksi Turun Ekotori vastaanottaa tavaroita ja huonekaluja. Lahjoituksen voit tehdä viemällä tavarat tai huonekalut Ekotorin toimipisteisiin tai tilata Ekotorilta niille noudon. Ekotori noutaa pientä maksua vastaan tavaroita ja huonekaluja kaikista TYSin asuntokohteista, nyt myös Yo-kylästä!
Testaa oma lajittelutietämyksesi!
Kiitos, että luit tänne asti! Kierrätykseen ja lajitteluun liittyvät asiat ovat selvästi sinulle tärkeitä. Jos haluat vielä testata omaa lajittelutietämystäsi, voit kokeilla lyhyttä kierrätysvisaamme!
Visassa on kahdeksan kysymystä, eli vastaaminen ei vie kuin pienen hetken.