Skip to main content
Uutiset

Tyyssija nousee Ylioppilaskylään – vuoden kuluttua asukkaat viettävät talossa jo mahdollisesti ensimmäistä jouluaan

By 18.12.202021 joulukuun, 2020Ei vielä kommentteja

Turun Ylioppilaskyläsäätiön uuden opiskelija-asuntokohteen Tyyssijan rakennustyöt alkoivat viime huhtikuussa ja projekti on edennyt aikataulussa. Ensi vuonna tähän aikaan talon 186 uudessa asunnossa valmistellaan jo mahdollisesti joulua.

Saunaosaston seinät on pääosin muurattu valmiiksi.

Kevään, kesän ja syksyn mittaan rakennustyömaalla on tapahtunut jo paljon. Turun Ylioppilaskyläsäätiön rakennuttajainsinööri Johanna Salminen ja kiinteistöinsinööri Joonas Rantala kertovat, että maarakennus- ja paalutustöiden valmistuttua kesällä työtä on jatkettu asentamalla betonielementtejä. Nyt ensimmäiseen kerrokseen tulevan saunaosaston seinät on pääosin muurattu valmiiksi ja kellarikerroksen väestösuojat eli asukkaiden irtaimistovarastot on maalattu ja tekniikka-asennukset ovat pitkällä.

Talon muoto ja ulkonäkö alkavat jo hahmottua.

Talon muoto ja ulkonäkö alkavat myös jo hahmottua, sillä tällä hetkellä asennetaan jo ulkokehän puuelementtejä ja viimeisiä neljännen kerroksen betonielementtejä. Tämän jälkeen siirrytäänkin vesikatto- sekä sisäkehän julkisivujen eristystöihin.

”Julkisivu saadaan todennäköisesti valmiiksi ensi kesänä, jolloin rakennus alkaa näyttää itseltään”, kertoo Salminen.

Valmistuessaan rakennuksen katutaso tarjoaa niin itse rakennuksen kuin koko Ylioppilaskylän asukkaille kattavasti erilaisia palveluja. Uusina palveluina aloittavat Arkea Oy:n opiskelijaravintoja ja CampusSportin kuntosali. Lisäksi päivittäistavarakauppa K-Kylänvalinta sekä TYS:n toimisto muuttavat katutasoon muualta Ylioppilaskylästä. Asunnot sijoittuvat rakennuksen kolmeen ylimpään kerrokseen.

Talon keskellä olevasta rappukäytävästä kuljetaan sisä- ja ulkokehällä oleviin asuntoihin.

Katutason tiloihin on tulossa erilaisia palveluita Ylioppilaskylän asukkaiden käyttöön. Tässä TYS:n rakennuttajainsinööri Johanna Salminen esittelee TYS:n tulevan toimiston tiloja.

”Asunnot tulevat kulkemaan talon sisä- ja ulkokehällä, niin että rappukäytävät ovat talon keskellä. Sisäpihalle tulee rappuset ja viherelementtejä, joilla asukkaat voivat viettää aikaa. Asukkaiden käyttöön tulee saunatiloja, kaksi oleskelutilaaja korttelipesula, jota myös Yo-kylä lännen asukkaat voivat käyttää.”, kertoo Salminen

Asunnot ovat yksiöitä, joista suurin osa on 20-30 neliömetrin kokoisia. Suunnittelua ovat ohjanneet tulevien opiskelija-asukkaiden tarpeet.

”Rakennus on pyritty tekemään kustannustehokkaasti laatua unohtamatta. Suunnittelussa on otettu huomioon nykyopiskelijan asuntotoiveet. Asunnoista löytyy paikka niin pesukoneelle kuin astianpesukoneellekin. Oppeja suunnitteluun saatiin myös vuodenvaihteessa 2019 valmistuneen Aitiopaikan rakennusprosessista ja asukkailta saadusta palautteesta. Kaikkiin asuntoihin tulee esimerkiksi sälekaihtimet”, kertoo Salminen.

Tiedossa on myös moderneja kestävän kehityksen mukaisia energiaratkaisuja. Rakennukseen tulee esimerkiksi aurinkopaneeleita, joilla tuotetaan sähköä rakennuksen ja muiden ympäröivien talojen tarpeisiin.

Tähän valmistuu seuraavan vuoden aikana yksi uusista asunnoista.

”Asuntojen teknisissä ja energiaratkaisuissa on ajateltu loppukäyttäjää. Opiskelijat ovat kiinnostuneita ympäristöasioista ja voivat itse esimerkiksi vesimittareiden kautta seurata oman kotitaloutensa veden kulutusta. Omalta osaltaan myös säätiön kestävän kehityksen arvot ja Turun kaupungin energiatavoitteet ovat ohjanneet suunnitelmaa ja mukaan on tuotu energiaratkaisuja”, huomauttaa Rantala.

Sisäpihalle rakentuvat rappuset ja ravintolan terassi.

Vuoden kuluttua talo onkin jo mahdollisesti saanut uudet asukkaansa ja erilaiset jouluvalot koristavat asuntojen ranskalaisia parvekkeita ja ikkunoita. Joihinkin asuntoihin kannetaan kenties joulukuusi, jonka kynttilöiden valossa soivat joulunlaulut.

”Parasta näissä projekteissahan on nähdä lopputulos ja erityisesti se, että asukkaat viihtyvät asunnoissa ja niistä tulee jonkun omia koteja. Ensin kuitenkin talo pitää saada valmiiksi. Projekti on edennyt aikataulussaan, joten on hyvin todennäköistä, että Tyyssijan ensimmäistä joulua vietetään ensi vuonna.”, Rantala toteaa.