Skip to main content
Blogi

Turku edelleen vahvassa vedossa ja säätiökin

By 24.1.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

Viime vuosi oli edelleen myös talouden vahvan kasvun aikaa Varsinais-Suomessa, jonka veturina on Turku monine kasvuyrityksineen. Osa yrityksistä odottaa edelleen henkilöstömääränsä kasvavan ja valtaosa pysyvän ennallaan. Varsinais-Suomen Yrittäjien ja OP Turun Seudun tuoreen Varsinais-Suomen maakuntaennusteen 2019 mukaan varautuneisuutta on aiempaa enemmän, mutta kasvuodotukset ovat silti kaiken kaikkiaan optimistisia.

Turun väkiluku kasvoi tammi – marraskuussa 2018 runsaalla 2000:lla. Kaupunki kasvaa ja uusia asuntoja tarvitaan. Turku on yksi kasvukeskuksista myös asuntomarkkinoilla. Suomen Kiinteistövälittäjien tuoreen markkinaennusteen mukaan Turun seudulla 74 % välittäjistä arvioi kerrostaloasuntojen kaupan lisääntyvän tai käyvän entiseen tahtiin. Kasvuluvut ovat kuitenkin olleet melkoisia ja jonkinasteista tasaantumista voi ennustaa kauppojen määrissä sekä rakentamisessa.

Vuokralla asumisen suosio on kasvanut tasaisesti suurimmissa kaupungeissa, myös Turussa.  Viime syksynä Taloustutkimuksen toteuttamassa turkulaisia vuokranantajia koskevassa Turku Tänään 2018 -kyselyssä lähes 550 15-79-vuotiasta Turusta, Raisiosta, Naantalista, Kaarinasta ja Liedosta arvioivat TYS:n tunnetuimmaksi Turun alueen kymmenestä vuokranantajasta. Kyselyssä asumiskustannukset arvioitiin tärkeimmäksi tekijäksi vuokra-asuntoa valittaessa ja TYS miellettiin edullisimmaksi. Lisäksi TYS vei kärkisijan kysyttäessä, kuinka todennäköisesti suosittelisit vuokranantajaa ystävälle tai tuttavalle.

TYS hyödyntää ARA:n (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) tukimuotoja voidakseen tuottaa opiskelijoille kohtuuhintaisia koteja. Tuorein kohde on Aitiopaikka, joka on hieno esimerkki siitä, miten vuokra-asuminen ja opiskelijan vuokra-asuminen voi olla laadukasta ja kohtuuhintaista. Säätiö peruskorjaa ja ylläpitää myös vanhaa kiinteistökantaa. Tarvittaessa voimme myös luopua joistain kohteista, millä voimme osaltaan edesauttaa mm. vuokra-asuntotarjonnan kokonaiskehitystä.

Tämän lisäksi kasvatamme asuntokantaa edelleen. Tavoittelemme tuhannen uuden opiskelija-asunnon rakentamista kaudella 2018–2022. Tästä Aitiopaikan osuus on runsaat 250 asuntoa ja valmisteltavana olevan, Ylioppilaskylän länsipuolelle tulevan Tyyssija-hankkeen hieman alle 200. Seuraavana uudiskohteena on Ylioppilaskylän itälaidalle tuleva Kylänkulma, jonka kaavoitus on käynnistymässä ja johon suunnitellaan tulevan runsaat 350 asuntoa. Jossain vaiheessa tulee harkintaan varmasti myös vuokrantarkistuksia, joita on viimeksi tehty alaspäin joihinkin soluasuntoihin. Myös maltillisia korotuksia voidaan tehdä.

Vaikka Turku on vahvassa vedossa ja säätiökin, niin muistetaan kuitenkin pari asiaa:

Seinän takana voi olla ihminen, joka kaipaa ystävällistä hymyä vastaan tullessa, ja olisiko sittenkään liian rohkeata koputtaa oveen ja kysyä mitä kuuluu.  Säätiö pyrkii edistämään yhteisöllisyyttä mm. toteuttamalla arkkitehtonisesti sitä edistäviä ratkaisuja, luomalla mahdollisuuksia yhteiseen tekemiseen vaikkapa asukastoimikuntien puitteissa tai edistämällä mahdollisuuksia yhteisiin tapahtumiin, mutta se on kuitenkin pitkä tie – ne ovat vain alustoja tai raameja. Kaikki lähtee yksilöistä, minusta ja sinusta.

Ilmaston muutos ei odota. TYS on mukana Turun kaupungin käynnistämässä Kuntalaisten energiakäänne -hankkeessa, jonka tavoitteena vähentää kasvihuonekaasupäästöjä niin, että Turku on hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Tarvitaan tekoja, myös minulta ja sinulta, ja tietysti myös päättäjiltä, jotka linjaavat maailman, maiden ja kaupunkien tulevaisuutta. Mutta sekin voi olla pitkä tie. Kaikki lähtee yksilöistä, minusta ja sinusta.

Toimitusjohtaja Risto Siilos