Skip to main content
Blogi

Talvipyöräily

By 30.1.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

Kuulen usein ihmettelyä siitä, että kuljen kaikkialle ja aina pyörällä. Varsinkin talvella:
Tulitko oikeasti pyörällä? Tässä säässä!?
Eihän tuolla voi ajaa pyörällä, kun on niin paljon lunta ja pakkasta?

Minä kysyn vain, että miksi ei voisi? *tähän se sormet leualla pohtiva emoji*

Pieni lumikerros tekee tiestä vain hieman tahmeamman, joten pyöräily onnistuu talvella hyvin ihan ilman talvirenkaitakin. Ja pakkanen on vain pukeutumiskysymys. Olen aina ollut pyöräilyn puolestapuhuja ja mielestäni talvi ei ole mikään syy olla pyöräilemättä. Pyöräily on ennen kaikkea halpa, hauska ja hyödyllinen tapa liikkua. Keskusta-alueella pidetään myös koko talven ajan yllä talvipyöräilyreittiä, jonka ansiosta pyöräily on myös turvallista. Ainoastaan esimerkiksi omat taidot ja pyörän kunto, voivat olla esteenä.

Suojasää ja liukkaat ovat erikseen, mutta luminen pakkassää ei pyöräilyä estä. Tietenkin auraamattomat tiet voivat olla haastavia, mutta vielä tänä talvena en ole joutunut kohtaamaan liian korkeita kinoksia pyöräteillä, sillä aura-autot ovat tiuhaan ajelleet minun reittejäni.

Ehkä minuun on iskostunut kotonani Pohjois-Savossa, että jos vain sää sallii, menen pyörällä. Kävely tuntui hitaalta eikä meillä ollut joukkoliikennettä, joten jos kouluun halusi mahdollisimman nopeasti, mentiin sinne pyörällä. (Tämä kuulostaa siltä, että lapset laitettiin kylmään hyiseen pakkaseen polkemaan, mikä ei siis ole totta. Kyllä autokyyti liikeni tarpeen tullen.) Pyöräily oli vain ihan oma päätökseni, sillä siten pääsin omien aikataulujeni mukaan siirtymään paikasta toiseen.

Turussa voi mennä miltei kaikkialle bussilla ja välimatkat ovat niin lyhyitä, että kävellen pääsee nopeasti paikasta toiseen. Silti vain savolainen jokasään pyöräilymentaliteettini kantaa yhä täälläkin.

Talvipyöräilyssä on hyvä muistaa kuitenkin omat taidot ja turvallisuus. Jos yksinkertaisesti ei uskalla ajaa pyörällä talvisäässä, miksi edes yrittäisi. Mutta jos satulaan tekisi mieli, kannattaa ihmeessä rohkeasti kokeilla! Aluksi kannattaa vain muistaa hidas vauhti ja kiireettömyys. Pimeällä pyöräillessä täytyy muistaa lamppu ja heijastimet sekä aina kypärä.

Omistan kätevän jokasään pyörän. Vaihteettomana ja jalkajarrullisena siinä ei ole mitään osia, jotka voisivat jäätyä pakkasella. Jos ei omista omaa pyörää, voi hyödyntää esimerkiksi kaupungin Föli-pyöriä. Ne ovat käyttökelpoisia myös talvella, sillä niihin on kaikkiin vaihdettu nastarenkaat.