Skip to main content
Blogi

Speksikevät on täällä!

By 13.3.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

Näin keväällä kuulee yliopistolla paljon puhetta spekseistä ja speksaamisesta. Ennen opiskelujen alkamista en ollut juuri kuullut speksaamisesta, mutta tällä hetkellä iso osa elämästäni pyörii speksaamisen ympärillä. Mitä ihmettä nuo speksit sitten ovat ja mitä se speksaaminen sitten oikein tarkoittaa?

Tunnelmia ensimmäiseltä Spex-keväältä eli vuodelta 2017!

Speksi on interaktiivista opiskelijateatteria. Ideana on, että opiskelijat valmistelevat musiikkia ja tanssia sisältävän näytelmän. Esityksessä yleisö voi sitten mihin tahansa kohtaan huutaa ”omstart”, jolloin näyttelijät, bändi, laulajat tai tanssijat näyttelevät juuri esitetyn vuorosanan, tanssin tai kappaleen uudestaan, mutta improvisoituna. Omstarttiin voi lisätä myös määreen, esimerkiksi ”omstart kiinaksi”. Siitä vasta nauru repeää, kun näyttelijät yrittävät parhaansa mukaan toteuttaa huudetun omstartin – tavallisesti sanaakaan kiinaa osaamatta.

Turussa on seitsemän speksiä: LexSpex, TLKS-speksi, Hybridispeksi, Turkulainen humanistispeksi, Akademiska Spexet vid Åbo Akademi, I/O-Speksi sekä TuKY-Speksi. Itse toimin oikeustieteen opiskelijoiden LexSpexissä tänä vuonna lauluvastaavana, ja hoitelen myös kaikenlaisia muita hommia, kuten paria tanssikoreografiaa, markkinointia ja puvustusta. Olen ollut mukana speksaamassa jo kolme vuotta, enkä kyllä mistään hinnasta vaihtaisi pois tätä kokemusta!

Lavastemuistoja vuoden 2017 Spexistä

Mikä sitten speksaamisesta tekee niin hauskaa? No ihmiset. Meillä LexSpexissä on todella ihanaa ja huumorintajuista porukkaa, treenit vedetään aina rennolla asenteella ja hyvällä mielellä, ja olen saanut tuntea itseni todella tervetulleeksi porukkaan. Olemme melko uusi ja pieni speksi, joten tekijöitä on jonkin verran vähemmän kuin esimerkiksi suurella ja perinteikkäällä lääkiksen TLKS-Speksillä, mutta meidänkin speksimme kasvaa ja kehittyy koko ajan. Minusta on todella hauskaa, että Turussa on monia erilaisia speksejä, joita käymme usein speksaajaporukalla katsomassa. Myös interspeksuaalisia (siis sellaisia, joihin osallistuvat kaikkien speksien tekijät) tapahtumia on paljon!

Tämän vuoden LexSpex, joka kantaa nimeä Mamma Mafia, hyppää 1950-luvun Sisiliaan ja mafiatunnelmiin. Koko syksy ja kevät on valmisteltu ja treenattu, ommeltu ja kierretty kirpputoreja, sovitettu ja sanoitettu, ohjattu ja markkinoitu. Ensimmäiset yhteiset läpimenotreenit alkoivat viime viikonloppuna, ja minulla on todella hyvä kutina siitä, että tämän vuoden teos tulee olemaan kaikkien aikojen LexSpex! Esitykset ovat 9.-13. huhtikuuta Manilla-teatterissa, ja 17. huhtikuuta meidät löytää Helsingin KOKO-teatterista. Lippuja on vielä saatavilla, joten spektaakkelia kannattaa ehdottomasti suunnata katsomaan, jos hersyvä huumori ja hulvaton heittäytyminen kiinnostavat!

Sitä ennen voi halutessaan ihailla myös Hybridispeksin, Turkulaisen humanistispeksin, I/O-Speksin sekä TuKY-speksin esityksiä. TLKS-Speksi on valitettavasti ehtinyt jo mennä helmi-maaliskuun vaihteessa ja Akademiska Spexet taas on aina syksyisin. Lisätietoja esityksistä ja eri spekseistä löytyy speksien nettisivuilta:

LexSpex: https://lex.fi/toiminta/spex

TLKS-Speksi: http://turkuspeksi.com/
TuKY-Speksi: http://speksi.tuky.fi/
I/O-Speksi: http://iospeksi.fi/
Hybridispeksi: http://hybridispeksi.fi/
Turkulainen Humanistispeksi: http://turkulainenhumanistispeksi.fi/
Akademiska spexet: https://spex.abo.fi/

Kaikkien aikojen speksikevät alkakoon! 🙂