Skip to main content
Blogi

Sähköpotkulaudat testiin

Varmaan moni on jo huomannut uudet sähköpotkulaudat Turun katukuvassa. Ihmiset kiitävät pitkin kesäisiä katuja ja vaihtavat maisemaa kädenkäänteessä – tai oikeastaan peukalon painalluksella. Turussa rullaavat potkulaudat ovat ruotsalaisen mikromobiiliyrityksen VOI:n ja sellaiseen saa käyttöönsä mobiilisovellukset avulla. Turun keskustan alueella rullaa 200 lautaa. Sähkökäyttöisen potkulaudan käyttöönotto maksaa euron ja jokaiselta ajeluminuutilta veloitetaan 20-40 senttiä riippuen lautojen käyttöasteesta. Potkulauta on tarkoitus vuokrata käyttöön puhelinaplikaation avulla, jolloin käyttömaksu menee suoraan maksukortilta. Kun ajelu on ohi, voi laudan jättää seuraavan ajelijan käyttöön. Sovelluksesta näkee lähellä olevat potkulaudat, joten lautaa tarvittaessa ei tarvitse lähteä vaeltamaan katuja ja etsimään vapaata lautaa.

VOI-potkulauta on nopea ja helppo tapa liikkua keskusta-alueella. Kyyti on päästötön, sillä sähkökäyttöinen potkulaudassa on ladattava akku. Laudalla voi siis huoletta rullailla menemään. Mutta jatkuvassa käytössä rullailu voi käydä kalliiksi, sillä jokaisesta käyttöminuutista veloitetaan.

Nopeaan ja vaivattomaan liikkumiseen sähköpotkulauta on erinomainen ja jos pitää päästä nopeasti paikasta toiseen, on käyttö myös edullinen. Mutta vain, jos kyseessä ei ole pitkä matka.

Tampereella toimii VOI:n lisäksi myös Tier-niminen yritys, joka on tuonut sähköpotkulautoja kaupunkilaisten käyttöön. Kilpailu on laskenut hintoja ja VOI veloittaa käytöstä vähemmän kuin Turussa. Ehkä turkulaisten ahkera potkulautailu tuo myös meille enemmän tarjontaa ja lautoja saisi vuokrata käyttöönsä entistä halvemmalla.

Kuvat ovat Tampereelta, missä testasimme siskoni kanssa sähköpotkulautoja.

Bloggari: Oona Seppänen