Skip to main content
Uutiset

RESPONSE-hanke etenee – Vuoden loppuun mennessä Ylioppilaskylän aurinkopaneeleiden sähköntuotanto kolminkertaistuu

RESPONSE-hankkeessa päästään tämän vuoden aikana vilkkaimpaan asennusvaiheeseen. Vuonna 2020 aloitetun hankkeen tavoitteena on tehdä Ylioppilaskylän alueesta energiapositiivinen kaupunginosa tuottamalla 120–130% alueen energiantarpeesta ilmastoystävällisesti. Hankkeessa Turun Ylioppilaskylän alueella toteutetaan asuntokohteisiin ja asuntoihin integroituja energiapositiivista ratkaisuja, joista toteutusvaiheeseen etenevät mm. aurinkopaneeleiden asennus kolmeen eri TYS:n asuntokohteeseen ja kokonaisen korttelin energiaremontti. Säätiön talotekniikka-asiantuntija Tomi Kultala kertoo asennusten tulevan juuri oikeaan aikaan.

”Vallitseva maailmantilanne on osoittanut, miten riippuvaisia olemme ostetusta energiasta. Uusiutuvan energian ja energiantehokkuuden lisääminen on RESPONSEn keskiössä ja hankkeessa pääsemme pilotoimaan ratkaisuja, joita voidaan mahdollisesti myöhemmin kopioida myös muualla.”, sanoo Kultala.

Ylioppilaskylän aurinkotuotanto kolminkertaistuu

Suurin osa hankkeen ratkaisuista on keskittynyt vuoden vaiheessa valmistuneeseen Tyyssijan asuntokohteeseen. Kohteeseen on nyt asennettu mm. kaksisuuntainen lämmitysjärjestelmä, ja huoneistoihin asuntojen lämpötilaa optimoivat Eqain-mittarit. Eqain-mittarit on asennettu vuonna 2021 myös Aitiopaikan asuntoihin.

”Tyyssijasta voisin sanoa, että sen osalta RESPONSE-hanke on noin 80 % valmis. Kohteesta uupuvat enää aurinkopaneelit ja Yo-kylän 5-korttelin kanssa yhteydessä oleva microgrid-verkko lopullisessa muodossaan sekä sähköautojen V2G-latauspaikka”, kertoo Kultala.

Vielä tämän vuoden aikana Tyyssijaan asennettavat aurinkopaneelit ovat kaksipuolisia ja keräävät myös katolle heijastuvaa auringon valoa, minkä vuoksi ne pystyvät tuottamaan enemmän aurinkovoimaa tavallisiin aurinkopaneeleihin verrattuna. Paneeleita asennetaan tämän vuoden aikana hankkeen puitteissa myös Nummenrannan ja Ylioppilaskylän 5-korttelin katoille.

”Meillä on aurinkopaneeleita jo Aitiopaikan asuntokohteen katolla, jotka otettiin käyttöön ennen RESPONSEn alkua vuonna 2019. Kun Tyyssijan, Nummenrannan ja Yo-kylä 5-korttelin paneelit lisätään mukaan, kolminkertaistuu aurinkovoiman tuotanto Ylioppilaskylän alueella”, Kultala kuvaa.

Yo-kylän 5-korttelin muutostöillä asunnoista energiatehokkaampia

Tyyssijan lisäksi aikana RESPONSE-hankkeeseen liittyviä asennuksia tullaan tekemään vuoden 2022 aikana Yo-kylä lännen 5-korttelin asuntoihin. Kohteen katolle asennetaan jo aiemmin mainitut aurinkopaneelit, mutta myös asuntojen myös rakennusten sisälle asuntoihin tehdään muutoksia.

”Asuntoihin asennetaan mm. uudet ikkunat, joissa on nelinkertaiset ikkunalasit ja vesihanoihin säästösuuttimet. Lisäksi rakennusten ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan asentamalla koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmä lämmöntalteenotolla. Kun asuntojen poistoilma saadaan uudelleen käyttöön, lämpöä ei puhalleta ilmanvaihdon kautta harakoille, vaan se saadaan uudelleen käyttöön”, kertoo Kultala.

5-korttelin energiaremontin asennukset on tarkoitus aloittaa vuoden 2022 aikana ja saada kokonaisuudessaan valmiiksi tammikuun 2023 loppuun mennessä. Tämän jälkeen asennuksia tehdään vielä Aitiopaikassa.

”Ensi vuoden alkupuolelle jää enää oikeastaan Aitiopaikan akustokontti, joka tulee varastoimaan aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä. Kohteeseen asennetaan myös samanlaiset sähköautojen V2G-latauspaikat, kuin Tyyssijaan”, kertoo Kultala.

Tämä projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta hankerahoituksen nro 957751 nojalla. Artikkelin sisältö heijastaa artikkelin kirjoittajan näkemyksiä ja on hänen vastuullaan; sisältö ei heijasta Euroopan komission ja/tai Innovoinnin ja verkkojen toimeenpanoviraston (INEA) näkemyksiä. Euroopan komissio tai toimeenpanovirasto eivät ole vastuussa artikkelin sisällön käytöstä.

RESPONSE-hanke

Euroopan komission Horisontti 2020 -puiteohjelman rahoittamassa RESPONSE-hankkeessa, jossa rakennetaan suunnitelmaa kohti ilmastoystävällistä ja kestävää kaupunkia kehittämällä älykkäitä ja hiilineutraaleja energiantuotannon, talotekniikan ja liikkumisen ratkaisuja.

Turusta hankkeessa mukana ovat Turun kaupunki, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, Turku Energia, Turku City Data ja Turun ammattikorkeakoulu.