Skip to main content
Blogi

Polkupyöräjuttuja

Mikäli muuttaa Turkuun, on yksi asia hankittava heti ensi tilassa. Polkupyörä. Turussa kaikki on mukavasti lähellä ja Föli-bussilla pääsee kätevästi pidempien matkojen päähän, mutta mielestäni polkupyörä on aivan ehdoton. Sillä taittuvat kätevästi koulumatkat, kauppareissut ja kaikki vapaa-ajan riennot. Pyöräteitä on kaupungissa kiitettävästi ja autoteilläkin on turvallista pyöräillä.

Toki polkupyörä vaatii jonkin verran huoltoa. Minulla on ollut sama polkupyörä jo teini-iästä lähtien, ja Turkuun muuttaessani se muutti mukanani. Pyöräilen kesät talvet, joten pari kertaa vuodessa on vaihdettava renkaat, ja yhden ison huollon olen pyörään tehnyt. Pyörän tarvikkeiden ostoon ja huoltoon suosittelen Nummen pyörää, joka sijaitsee Hämeentiellä. Palvelu on nopeaa ja ammattitaitoista, ja opiskelija saa 10 prosentin alennuksen ostoksistaan. Renkaat olen opetellut itse paikkaamaan ja vaihtamaan, jotta ihan aina ei tarvitse lähteä pyöräliikkeeseen.

Ohessa allekirjoittanut renkaidenvaihtopuuhissa. Renkaat kannattaa vaihtaa ja paikata kotona, sillä siinä säästää rahaa ja mikään ei voita sitä tyytyväisyyden tunnetta, kun pyörä on jälleen kunnossa!

Polkupyörä aiheuttaa välillä myös päänvaivaa. Pyörästäni on puhjennut rengas monia kertoja kaupungissa pyöräillessäni, ja pyörävarkaiden kanssa pitää olla varovainen. Minulla on loppumaton luotto ihmisten hyvyyteen, joten alkuaikoina säilytin pyörääni ulkona. Viime kesänä, kun olin lähdössä ensimmäisenä työpäivänäni pyöräilemään junalle, huomasin että pyörästäni puuttuu satula. Noh, siinä ei muu auttanut kuin pyöräillä ilman satulaa seisoma-asennossa asemalle. Jalkoja hapotti sen jälkeen sen verran, että jälkeenpäin olen aina muistanut viedä pyöräni – uusine, kiiltävine satuiloineen – lukittuun ulkovarastoon. Onneksi Nummenrannassa on sellainen!

Pyörävarkauksia voi torjua hankkimalla pyörään kunnon lukon. Suosittelen järeää metallista U-lukkoa, jollaiseen olen itse luottanut jo monta vuotta. Pyörä kannattaa myös aina lukita kiinni rungostaan – tosin jos oikein huono tuuri käy, pyörävaras saattaa tässä tilanteessa varastaa pyörästä pelkän pyörän, kuten poikaystävälleni kerran kävi. Pimeneviä syysiltoja varten pyörään on ehdottomasti hankittava lamppu – muiden liikenteenkäyttäjien huomioimista ja lain mukaan myös pakollista.

Vallan mainiota pyöräilysyksyä kaikille! Muistakaa käyttää kypärää ja näyttää suuntamerkkejä liikenteessä!

Ps. Mikäli oman polkupyörän hankkiminen ei vielä tunnu ajankohtaiselta, kannattaa ottaa käyttöön Föli-fillarit, joita löytyy kaupungista monesta paikasta!

Bloggari: Heta Hovi