Skip to main content
Blogi

Pari sanaa kierrätyksestä

By 7.1.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

”Minähän en YO-kylään muuta, jos siellä ei ole biojätteiden kierrätysmahdollisuutta.”

Ylläolevan lausahduksen olen päästänyt suustani joskus vuosia sitten, kun suunnittelin opiskelua Turussa. Tuttuni asui YO-kylässä, ja silloin siellä ei ollut vielä mahdollisuutta kierrättää biojätteitä erikseen. Minulle biojätteiden kierrätys on ollut jo lapsesta asti itsestäänselvyys, joten tuntui sydäntäraastavalta, että joutuisi heittämään biojätteet tavallisen sekajätteen sekaan. Onneksi TYS sai kuitenkin YO-kyläänkin biojätteiden keräysastiat ennen minun opiskeluaikojani, joten puutteelliset kierrätysmahdollisuudet eivät jääneet kynnyskysymykseksi muutolle.

TYS:llä on todella hyvin järjestetty kierrätys- ja lajittelusysteemi – myös nykyään täällä Nummenrannassa. Keräysastiat löytyvät heti ulko-oven edestä ja omat astiansa on metallille, paperille, lasille, kartongille, biojätteelle ja sekajätteelle. Viime vuonna uutuutena tuli myös muovinkeräyspiste, jonka ainakin minä toivotin tervetulleeksi riemunkiljahduksin. Biojätteen kierrätystä TYS on helpottanut tarjoamalla asukkaille ilmaisia biojätepaperipusseja, joita saa biojätteen keräyslaatikon vierestä. Voiko tämän helpompaa enää olla?

Mitä kaikkea meillä sitten kierrätetään? Lajittelemme metallit, lasit, muovit, pahvit, paperit ja biojätteet erikseen. On mukava huomata, että sekajätteeseen menee entistä vähemmän tavaraa nyt kun muovin kierrättäminen erikseen on mahdollista. Tavoitteena olisi tietysti, ettei sekajätteeseen tarvitsisi heittää mitään, mutta aina sinnekin jotain kerääntyy, kun kaikkea muoviakaan ei kuitenkaan voi kierrättää. Pantilliset pullot viemme aina takaisin kauppaan, ja sen kerran vuodessa kun meillä on käyttämättömiä paristoja, ne viedään myös keräykseen. Vanhat vaatteet menevät joko Uffille tai kirpputorille.

Kierrätys on helppoa ja mielestäni myös omalla tavallaan hauskaa, joten suosittelen kaikkia, jolla se mahdollisuus on, lajittelemaan erilaiset jätteet ja heittämään ne juuri oikeaan keräyspisteeseen – luonto kiittää ja itselle saa palkinnoksi hyvän mielen. Ja jos lajittelet biojätteet, niin kerää ne ihmeessä biopussiin. Homman idea vesittyy aika pahasti, kun biojätteet kerätään Salen muovikassiin ja heitetään kasseineen päivineen keräysastiaan. Jep, yleinen ongelma ainakin meillä täällä Nummenrannassa.

Lisätietoa jätteiden kierrätyksestä TYS:llä sekä jätteiden lajitteluohjeet löytyvät tästä linkistä.