Skip to main content
Uutiset

Oma uusi koti Tyyssijassa

Tyyssijan valmistuminen vuoden vaihteessa 2021–2022 tarkoitti myös 186 uuden asunnon valmistumista Ylioppilaskylään. Pääsimme kurkistamaan tammikuussa Tyyssijaan muuttaneen Roosa Kestin 27 neliön yksiöön. Vajaan kuuden kuukauden asumisen jälkeen Kesti kertoo viihtyvänsä uudessa kodissaan mainiosti.

Ovikello soi Tyyssijan neljännen kerroksen asunnossa. Oven avaa 25-vuotias sosiaalitieteen 1. vuoden opiskelija Roosa Kesti. Oven takaa paljastuu valoisa 27 neliön yksiö, jonka Kesti on sisustanut kodikkaaksi ja tehokkaasti. Asuntoon mahtuu niin iso parisänky, keittiöin pöytä, kuin kirjahyllykin. Kylpyhuoneessa on myös runsaasti tilaa mm. omalle pesukoneelle.

Kesti kertoo muuttaneensa asuntoon heti, kun se oli mahdollista eli 3. tammikuuta. Muuttopäivä sujui mallikkaasti, vaikka samaan aikaan myös moni muu kantio tavaroitaan uusiin asuntoihinsa sisään.

”Ruuhkaa oli jonkin verran, mutta koska hissejä oli kaksi ja ne olivat isoja, muutto meni jouhevasti. Mukana auttamassa oli veli ja kolme hänen kaveriaan. Toki välillä joutui vähän odottamaan, että ihmiset saivat tavarat hissiin, vietyä ne ylös ja purettua ne hissistä pois”, Kesti kuvaa.

Ennen Tyyssijaa Kesti kertoo asuneensa Turun keskustassa kaksiossa. Tyyssijan hyvä sijainti lähellä Turun yliopiston kampusta houkutteli kuitenkin laittamaan hakemuksen viime syksynä TYS:lle ja Tyyssijan asuntojen arvonnassa onni potkaisi.

”Keskustan asunnostani oli kampukselle noin 30 minuutin kävelymatka ja koin, että se oli liian pitkä varsinkin talvella, kun mikään bussi ei mennyt yliopistolle järkevästi. Sen takia halusin erityisesti Ylioppilaskylään lähelle kampusta”, sanoo Kesti.

Kaksion tavaroiden sovittaminen yksiöön tuntui Kestistä aluksi haastavalta, mutta lopulta kaikki tavarat löysivät paikkansa. Asunnon kaappien lisäksi Kesti on lisännyt asunnon säilytystilaa kirjahyllyn, muutaman lipaston ja eteisen säilytysratkaisun avulla. Vajaan kuuden kuukauden asumiskokemuksen jälkeen tunnelma uudesta asunnosta on edelleen hyvä.

”Olen viihtynyt hyvin. Tämä on todella kiva asunto ja tosi kiva talo siinä mielessä, että tämä on tosi hiljainen. Myös asunnon pohja on mielestäni todella toimiva ja tämä on opiskelija-asunnoksi mielestäni todella hyvän kokoinen. Itselle toki, kun muutti kaksiosta yksiöön, tavarat eivät aluksi meinanneet mahtua kaappeihin, mutta jos ajattelen että joku opiskelija muuttaa ensimmäistä kertaa omaan asuntoon, tässä on kyllä todella hyvin säilytystilaa”, Kesti kuvaa.

Tyyssijan palvelut, kauppa, kuntosali ja ravintola ovat myös Kestille tuttuja. Hän kertoo käyttävänsä erityisesti ruokakauppaa, mutta nauttineensa myös ravintolassa opiskelijalounasta. Palveluiden läheisyys on plussaa viihtyisän asunnon päälle.

”Palvelut ovat kiva lisä ja näen ne monelle opiskelijalle tärkeiksi varsinkin, jos ei omista omaa autoa. Olen myös käyttänyt kerhohuonetta sekä pesulan kuivaushuonetta ja -rumpua”, Kesti kertoo.

Tyyssijan asunnoista löytyy myös ratkaisuja, jotka edistävät asumisen energiatehokkuutta ja – ystävällisyyttä. Kesti pitää hyvänä, että ratkaisuiden kautta ympäristöystävällinen asuminen on tehty asukkaille helpoksi ja kokee niillä olevan vaikutusta myös omaan asumiskäyttäytymiseensä.

”On hyvä asia, että energiaratkaisut ovat asukkaiden näkökulmasta sellaisia, että asukkaiden ei tarvitse huolehtia suuremmin asunnon ympäristöystävällisyydestä. Olen seurannut asunnon lämpötilaa ja omaa vedenkulutustani asunnon mittariston kautta. Olen aina aiemmin asunut asunnossa, jossa vesi on laskutettu kuukausittain per henkilö samana summana. Nyt, kun vesi laskutetaan kuukausittain kulutuksen mukaan, on ollut kiva seurata päivittäistä vedenkulutusta mittaristosta ja saada tietoon myös kuukausittain vedenkulutus. Vesilaskuni on huomattavasti pienempi kuin aiemmassa asunnossani”, Kesti kehuu.