Skip to main content
Blogi

Muuttajan muistilista

Syksy on muuttojen aikaa. Elo- ja syyskuun aikana uudet opiskelijat saapuvat Turkuun, ja olenkin harva se päivä nähnyt TYS:n talojen edessä muuttoautoja. Minä olen muuttanut opiskeluaikanani kaksi kertaa: Syksyllä 2016 muutimme poikaystäväni kanssa YO-kylään ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme ja tammikuussa 2018 muutimme TYS:n sisäisellä siirrolla nykyiseen asuntoomme Nummenrantaan. Syksyllä minulla on edessäni jälleen pienimuotoinen muutto, sillä tulen tekemään viikot töitä Helsingissä ja myös asumaan siellä. Onneksi Helsingin kämppä on kalustettu, joten hirmu isoa muuttorumbaa ei ole tiedossa – ja onneksi Turussa pysyy myös meidän rakas Nummenrannan asuntomme, jonne tulen palaamaan aina viikonloppuisin!

Ensimmäinen ilta uudessa asunnossa tammikuussa 2018

Varsinkin ensimmäinen muutto lapsuudenkodista opiskelija-asuntoon on jännittävä ja herättää paljon kysymyksiä ja ajatuksia. Päätinkin listata omasta mielestäni tärkeimmät asiat, jotka ensimuuttajan tulee huomioida ennen muuttoa ja sen aikana.

1. Valmistaudu etukäteen. Minä olin jo yläasteajoista asti bongaillut kirppareilta sisustusjuttuja ja tarve-esineitä opiskeluaikaani varten. On paljon mukavampaa, kun tavaroita on vähän jo valmiiksi, eikä kaikkea tarvitse paniikinomaisesti ostella heti ensimmäisinä päivinä uudessa kaupungissa.

2. Hoida paperityöt. Tähän kuuluvat vuokrasopimuksen allekirjoittaminen, mahdollinen sähkösopimus (TYS:llä tätä ei tosin tarvita, sillä sähkö ja vesi kuuluvat vuokraan, ah miten helppoa!), kotivakuutuksen hankkiminen, asumistuen hakeminen… Minä itse vihaan paperitöitä ja erilaisten kaavakkeiden täyttämisessä menee helposti hermot, mutta usko pois: kotivakuutusjutut stressaavat paljon vähemmän sitten kun ne ovat hoidossa eikä niitä tarvitse enää miettiä.

Onnellinen muuttaja lempipuuhassaan – järjestelemässä keittiön kaappeja

3. Tee osoitteenmuutos. Tämä kannattaa tehdä jo etukäteen eikä vasta muuton jälkeen. Kannattaa myös miettiä, kuulutko joihinkin seuroihin tai kerhoihin, jotka lähettävät sinulle postia ja haluaisivat tietää uuden osoitteesi.

4. Karsi tavaroita. Tämä ei välttämättä ensimuuttajalle ole relevanttia, mutta mikäli on asunut omillaan jo jonkin aikaa, on turhia tavaroita saattanut kertyä nurkkiin. Mikään ei ole niin mainio syy hankkiutua eroon käyttämättä jääneistä vaatteista ja muista turhista rojuista kuin muutto. Kuka nyt turhaa tavaraa haluaisi roudailla edestakaisin?

Kaunistelemattoman kaaosmainen muuttokuva. YO-kylän kämppä ennen muuttoa

5. Kaverit ja perhe apuun. Meillä on tapana muuttaa koko perheen voimin ja sen jälkeen mennä yhdessä muuttopizzalle. Iso homma sujuu nopeammin ja kätevämmin, kun mukana on paljon auttavia käsipareja.

6. Logistiikka. Mieti etukäteen, pitääkö sinun vuokrata paku, vai olisiko henkilöauto riittävä muuttoauto. Isompiin muuttoihin pitää ehkä soittaa jopa muuttofirma apuun: meillä pianon siirron YO-kylästä Nummenrantaan hoiti varsin kohtuulliseen hintaan ja todella nopeasti ja ammattitaitoisesti Muuttopalvelu Niemi.

7. Tuparit. Oikeastihan ainoa oikea syy muuttaa on se, että saa järjestää tuparit. Meidän tuparimme Nummenrannan kämpässä pidettiin pian muuton jälkeen, ja teemana oli lapsuuden pyjamabileet. Superhauskat kekkerit!

Nummenrannan tuparit pyjamabile-teemalla – kakkutikkarit tietysti menossa mukana!

Tässä lienevät ne tärkeimmät. Tietysti muuttopäivään kannattaa lähteä positiivisella asenteella ja kärsivällisyydellä varustettuna – kaikki ei välttämättä aina suju suunnitelmien mukaan ja esimerkiksi kämppä saattaa olla sotkuinen ja sitä voi joutua puunaamaan paljonkin, ennen kuin viitsii omat tavaransa sinne levittää (been there, done that). Kaiken kaikkiaan muuttaminen on mielestäni kuitenkin hauskaa puuhaa ja tavaroiden järjestely uusiin paikkoihin ja uuden asunnon sisustaminen on ehdottomasti parasta ikinä.

Tsemppiä muuttoon kaikille uusille turkulaisille ja tervetuloa Turkuun! 🙂

Bloggari: Heta Hovi