Skip to main content
Blogi

Lihaton Lokakuu

By 29.10.201931 lokakuun, 2019Ei vielä kommentteja

Perinteiset einesruuatkin taittuvat hyvin kasvisversioiksi – oma suosikkini superkiireeseen ja evääksi on Saarioisten lasagne, josta löytyy myös varsin maittava kasvisversio!

Vietän Lihatonta Lokakuuta tänä vuonna toista kertaa. Syön lihaa muutenkin melko vähän, joten sen poisjättäminen yhdeksi kuukaudeksi on minulle melko helppoa. Ehkä yhden ihmisen yhdellä kuukaudella ei ole niin kovin suurta ympäristöllistä merkitystä, mutta minusta on joka tapauksessa hauskaa testata, pystynkö elämään ilman lihaa. Näillä ajatuksilla lähdin tänä vuonna mukaan haasteeseen luottavaisin mielin.

Lokakuuta on jäljellä enää reilu viikko, ja tähän mennessä on mennyt todella helposti. Nykyään kasvisruokaa on todella hyvin tarjolla, eikä omaa syömistään joudu juurikaan erikseen suunnittelemaan – töistä voi mennä lounaalle lähes minne vain, sillä aina on tarjolla kasvisvaihtoehto. Kaupastakin saa todella hyvin kasvisruokaa ja kotona on helppo muuttaa kotiruuat kasvisversioiksi, kun jaksaa vain hieman miettiä ja käyttää mielikuvitusta. Liharuokia ei ole tehnyt sen suuremmin edes mieli.

Aamiaisrutiineihini ei Lihaton Lokakuu ole juuri vaikuttanut – aamupalakulhosta kun on jo muutaman vuoden ajan löytynyt aina kaurapuuroa hedelmillä.

Perinteisistä ruuista on tullut kokeiltua kasvisversioita – eräänä viikonloppuna tein omaa suosikkiani nachopeltiä, mutta jauhelihan sijaan härkiksellä. Lasagne toimii vallan mainiosti myös kasvistäytteellä, ja pizzaakin voi vallan mainiosti tilata, sillä erilaiset juustot ja herkkusienet ovat suosikkitäytteitäni. Lisäksi tämän kuukauden aikana on tullut syötyä paljon raikkaita salaatteja!

Niin hyvin tämän vuoden haaste on mennyt, että olen ajatellut jättää lihan pois ruokavaliostani myös marraskuussa. Marraskuussa tosin aion syödä kalaa, sillä ilman kalaa en pysty olemaan kahta kuukautta! Täytyy myöntää, että kun kävin viimeksi kavereiden kanssa sushilla ja jouduin tyytymään vain riisiin ja avokadoon, teki hieman tiukkaa!

Ravintolassa syödessäkään ei Lihattoman Lokakuun viettäjän tarvitse kärsiä ja potea annoskateutta – kuvassa Via Tribunalin herkullinen pizza, joka sopi minunlaiselleni juustonystävälle varsin hyvin.

Lihaton Lokakuu on siitä helppo, että ruokailutottumuksia ei tarvitse juurikaan muuttaa. Joskus joutuu valitsemaan ravintolassa kasvisvaihtoehdon tai miettimään, miten saisi oman lempiruokansa muutettua kasvisversioksi, mutta suurempaa päänvaivaa se ei aiheuta. Jos olisin joutunut noudattamaan kokonaan vegaanista ruokavaliota, olisi se ollut jo paljon haastavampaa, sillä pidän kovasti juustosta enkä usko voivani elää ilman juustoa tai pelkällä ”juustonkaltaisella valmisteella”. Ehkä ensi vuonna on haastettava itseään ihan kunnolla ja lähdettävä Vegaaniseen Lokakuuhun!

Bloggaaja: Heta Hovi