Skip to main content
Uutiset

Kyläverkon käyttö langattomasti – vältä sudenkuopat

By 21.2.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

Kyläverkko on Turun yliopiston IT-palveluiden tarjoama Internet-yhteys.

Tässä muutama vinkki kuinka verkkoyhteys toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Helpoin ja suositelluin tapa on kytkeä tietokone suoraan asunnon verkkorasiaan Ethernet-kaapelilla ja varmistaa, että verkkoasetukset on määritelty automaattisiksi. Muuta ei vaadita.
Koska langattomuus on yleisesti tahtotila, niin hieman aiheesta tekniikkana. Langaton yhteys on aina hitaampi kuin kytkettäessä laite suoraan Ethernet-kaapelilla. Tähän on monta syytä, mutta lyhykäisyydessään yksi suurimmista on 2,4 GHz:n taajuusalue, joka on vähintäänkin häiriöherkkä. Pahimmassa tapauksessa kuuluvuusalueella voi olla 10 tai useampia langattomia verkkoja käytössä eikä asiaa auta, että on vain kolme ei-päällekkäistä kanavaa. 2,4 GHz:n käytössä olevat kanavat ruuhkautuvat ja hidastuvat nopeasti, puhumattakaan siitä miten vaikuttaa käytettävyyteen, kun langattomat reitittimet on määritelty muille kuin kolmelle ei-päällekkäiselle kanavalle. Listaa 2,4 GHz haasteista voisi jatkaa lisää, mutta onneksi löytyy parempi vaihtoehto: Käyttäkää 5 GHz:n taajuusaluetta! Mikäli henkilökohtaiset laitteet vain tukevat 5 GHz:n taajuutta.

Kun päätös bittien siirtämisestä ilmateille fyysisen kaapelin sijaan on tehty, niin muutama muukin asia on syytä ottaa huomioon. Kyläverkko perustuu Ethernet-tekniikkaan, siksi tarvitaan langaton reititin. ADSL/VDSL-modeemit on ehkä mahdollista saada toimimaan, mutta koska modeemit on tarkoitettu vanhaa puhelintekniikkaa varten, ei niiden käyttöä voida suositella. Modeemit onkin parasta jättää kauppaan. Reititintä käytettäessä, seinärasiasta kytketään Ethernet-kaapeli WAN- tai Internet-merkittyyn porttiin. Yhteys ei toimi oikein, mikäli seinärasiasta kytkee kaapelin LAN-porttiin. LAN-portit on tarkoitettu vain jakamaan lähiverkko henkilökohtaisiin laitteisiin. Henkilökohtaiset WLAN-verkot tarvitsevat myös vahvan suojauksen WPA2:lla, jotta asiattomat tahot saa paremmin pidettyä ulkopuolella.

 

Mikäli ongelmia tai kysymyksiä (tietoliikenteeseen liittyviä) ilmaantuu, ottakaa rohkeasti yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen netmaster@yok.fi

Lisää vinkkejä sekä käyttöehdot löytyvät osoitteesta yok.fi

Yliopiston IT-palvelut