Skip to main content
Blogi

Kuunsillan perusparannus valmis – uudet asunnot vastaus opiskelijoiden tarpeisiin

By 17.2.202018 helmikuun, 2020Ei vielä kommentteja

Yle kertoi tammikuun lopussa julkaisemassaan artikkelissa (YLE 28.1.) HOASin ja A-lehtien teettämästä tutkimuksesta. Tutkimuksessa 1160 vastaajasta lähes puolet nosti yksin asumisen suosikkiasumismuodokseen. Toissijainen suosikki oli puolison kanssa asuminen yhden tai useamman kämppiksen kanssa asumisen jäädessä hännille. Samaisessa tutkimuksessa edullisen hinnan vuoksi yli puolet vastaajista on valmis tyytymään pienempään asuntoon. Paljon pienempi osuus vastaajista oli valmis tinkimään asumismuodosta tai sijainnista ja hyvin harva oli valmis vuokraamaan huonokuntoisen asunnon, vaikka sen saisikin edullisesti.

Opiskelijoiden asumispreferenssi näkyy myös TYS:n asuntojen käyttöasteessa -yksiöiden käyttöaste oli viime vuonna 98,9%, soluasuntojen käyttöasteen ollessa 84,2%. TYS on jo aiemmin reagoinut muutokseen ja tehnyt asuntomuutoksia kohteisiin, joissa soluasuntojen käyttöaste on ollut alhainen. Helmikuun alussa valmistui Turun Ylioppilaskyläsäätiön Kuunsillan asuntokohteen A-E – rappujen perusparannus. Myös Kuunsillassa oli paljon soluasuntoja, joiden käyttöaste oli alhainen. Tästä syystä kohteensoluasuntoja päätettiin muokata yksiöiksi ja kaksioiksi.

Urakassa työn alle otettiin 26 asuntoa, noin puolet kohteen soluasunnoista, joista tehtiin yhteensä 42 asuntoa. Kuunsillassa on jo aiemmin kunnostuksen yhteydessä tehty samanlaisia huoneistomuutoksia, mutta niissä on kahdelle asunnolle yhteinen sisäänkäynti ja eteistila. Nyt kunnostettuihin asuntoihin tehtiin kaikkiin oma sisäänkäyntinsä, joten muiden asukkaiden kanssa jaettuja tiloja asunnoissa ei ole.

Urakka-alueen asunnot tyhjennettiin työn ajaksi, sillä perusparannus oli varsin kokonaisvaltainen. Asunnoissa uusittiin viemärit, vesijohdot sekä sähköt ja asennettiin huoneistokohtainen sisäänpuhallus- ja poistoilmalaite lämmöntalteenotolla. Kaikki kevyet väliseinät purettiin ja soluasunnoista muokattiin uusia yksiöitä sekä kaksioita rakentamalla uudet seinät. Asuntojen kaikki pinnat ja kalusteet uusittiin. Nyt asuntojen kylpyhuoneissa on sähköinen lattialämmitys ja kaksi lattiakaivoa. Kaikkiin kylpyhuoneisiin mahtuu myös pyykinpesukone ja keittiöissä on astianpesukonevaraus. Lisäksi asuntojen ikkunat sekä ulko-ovet uusittiin ja pelastuslaitoksen vaatimuksesta oviin asennettiin ovensulkijat sekä luhtikäytävien kaiteiden puuosat vaihdettiin lasiin.

Vallitsevan keskustelun ja tutkimuksen valossa Kuunsillassa tehdyt muutokset vastaavatkin hyvin nykyopiskelijan asuntotoiveisiin. Uudet yksiöt ja kaksiot uusittuine pintoineen osoittautuivat suosituiksi myös alueen opiskelijoiden keskuudessa. Asunnot valmistuivat tammikuun viimeinen päivä ja asukkaat pääsivät heti muuttamaan uusittuihin asuntoihin. Jokaisessa perusparannetussa asunnossa on nyt uusi asukas.

Johanna Salminen
rakennuttajainsinööri, TYS