Skip to main content
Blogi

Kohti muovitonta elämää osa 6

By 27.3.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

Olen kuullut paljon kauppojen deodoranteista ja niiden suurista kemikaalimääristä. Monet valmistajat ovat nyt havahtuneet deodoranttien alumiinipitoisuuksiin ja kauppojen hyllyiltä saa nykyään alumiinittomia vaihtoehtoja. Silti mielestäni kaupan deodorantit sisältävät aivan liian paljon epämääräisiä aineita, jotka eivät kuulu kehoomme. Noin vuosi sitten vaihdoin kokonaan luonnolliseen deodoranttiin ja aloin käyttää kristallikiveä. Kehon vieroittaminen hien estävistä kemikaaleista oli pitkä ja – no, hikinen, mutta kohta huomasin, että myös ilman pärjää.

 

 

Kun eräs ystäväni pohti sitä, ettei kristallikivi toimi hänellä, aloin miettiä muita vaihtoehtoja. Zero waste –deodoranttiohjeita ovat blogit ja sosiaalinen media pullollaan, joten päätin kokeilla sellaista, johon ainekset löytyivät jo kotoa valmiiksi. Tämä ohjeen bongasin Vähemmän jätettä – Zero waste Suomi Facebook-kanavalta, jonne kannattaa käydä liittymässä, jos vinkit roskattomaan elämään kiinnostavat.

Ohje kotitekoiseen deodoranttiin on yksinkertainen:

1 rkl kookosöljyä

2 rk perunajauhoja

2 rk ruokasoodaa

(1 rkl sheavoita)

 

Kookosöljy kannattaa sulattaa juoksevaksi matalalla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa, jonka jälkeen jauhot sekoittuvat helpommin. Seokseen voi lisätä halutessaan yhden ruokalusikallisen verran sheavoita pehmittämään koostumusta. Sheavoikin kannattaa sulattaa ennen sekoittamista. Kun ainekset on sekoitettu tasaiseksi massaksi, deodorantti kipataan purkkiin ja laitetaan hetkeksi jääkaappiin kovettumaan. Massan jähmetyttyä, sitä voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa, jolloin se säilyy pidempään.

Deodoranttiin voi halutessaan myös lisätä hajustetta. Minulta sattui löytymään kotoa Urtekramin sheavoipurkki, joka oli jo valmiiksi hajustettu. Tällä tavalla sain laventelin tuoksuisen deodorantin.

Nyt, jo jonkin aikaa tätä deodoranttia käyttäneenä voin suositella ohjetta muillekin! Tämä on mielestäni jopa toimivampi kuin kristallikivi. Jos tämä ohje ei nappaa, kannattaa kokeilla eri reseptejä. Joillekin esimerkiksi ruokasooda voi aiheuttaa ihottumaa, joten tällöin kannattaa korvata se jollain muulla, esimerkiksi maissitärkkelyksellä.

 

Tästä ohjeesta syntyy melko pienen purkillisen verran deodoranttia, mutta säilyvyyden takia ei sitä kannatta tehdä suuria määriä kerrallaan.