Skip to main content
Blogi

Ketä äänestäisi?

By 10.4.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

 

Olen ollut hieman nukuksissa koko vaalihypetyksen ajan ja heräsin pohtimaan omaa ehdokasta vasta, kun ystäväni suuntasivat jo ennakkoäänestykseen. Olin ajatellut jättää äänestämisen viralliseen vaalipäivään enkä pitänyt siksi mitään kiirettä ehdokkaan etsinnässä.

Mutta miten oman ehdokkaan löytää? Mistä lähteä etsimään sopivinta ehdokasta? Jo katukuvassa tulee vastaan monien eri puolueiden telttoja, jotka edustavat useita eri ehdokkaita. En ota vastaan mitään flaijereita, mutta jos ottaisin, täyttyisi reppuni niistä nopealla tahdilla. Erilaisten esitteiden ja lehtien lisäksi ehdokkaat tarjoilevat kahvia ja pullaa, kasvomaalauksia, karkkia ja tietenkin makkaraa. Kuulin myös jonkun saaneen rairuohoa joltain ehdokkaalta. Äänestäjiä houkutellaan keskustelemaan ehdokkaiden kanssa ja äänestämään mitä mielikuvituksellisin tavoin.

Olen luontaisesti kaiken tällaisen tyrkyttävän politiikan karttaja. Somessa mainokset skippaan surutta ja kadulla vastaan tulevat ehdokkaat ohitan ystävällisesti ”Nyt on kiire” –lauseen saattelemana. On toki mielenkiintoista seurata, mitä kaikkea ehdokkaat ovat valmiita tekemään äänien toivossa, mutta olen huomannut, että itse omassa rauhassa vaalikoneita tehden ja -tenttejä kuunnellen olen yleensä löytänyt kaikista sopivimman ehdokkaan.

Tälläkin kertaa istuin siis koneen ääreen, avasin Ylen vaalikoneen ja naputtelin siihen omat vastaukseni. Hämmästyin aika monipuolisesta puoluekattauksesta, jonka kone minulle ehdokkaiden kärkijoukkoon antoi. Osuvimpien joukkoon nousi myös sama ehdokas, jota olen äänestänyt jo useammissa vaaleissa. Muistan ehdokkaan edustavan hyvin samanlaisia arvoja ja mielipiteitä kanssani jo pari vuotta sitten kunnallisvaaleissa, mutta tutkin vielä hänen toimintaansa ja mielipiteitään tarkemmin. Ehdokas vastaa edelleenkin minun kriteereitäni, mutta taidan silti vielä tehdä pari muuta vaalikonetta ja pohtia vaihtoehtoja ennen äänestämistä.

Minulle äänioikeus on nimenomaan oikeus. On hienoa päästä mukaan päättämään yhteisistä asioista ja koska tiedän, ettei minusta välttämättä olisi poliitikoksi, on mielestäni tärkeää äänestää sellaista ehdokasta, joka edustaisi minua ja minun arvojani parhaiten eduskunnassa.

Äänestäthän siis sinäkin?