Skip to main content
Blogi

Keskikesän juhlaa

Olen ehdottomasti kesäihminen, ja juhannus on yksi suosikkijuhlistani. Juhannuksen aikaan myös Suomen kesä on kauneimmillaan, vaikka yleensä juuri juhannuksena sää on koko kesän kylmin ja kurjin. Muistanpa parin vuoden takaa juhannuksena sataneen jopa räntää. Tänä vuonna lähdin kylmää kesäkuuta pakoon ulkomaille, mutta toivon todella, että Suomessa saadaan nauttia hyvästä juhannuskelistä. Ohessa viisi juhannussuosikkiani, joita ilman ei juhannusta tule:

1. Sauna

Saunaan on juhannuksena päästävä. Tietysti parasta on, jos kyseessä on ulkosauna mökillä, mutta ulkosaunan puutteessa mikä tahansa sauna kelpaa. Saunaan on totta kai myös askarreltava saunavihta (kyllä, nimenomaan vihta, ei missään nimessä vasta) joka tuo saunaan paitsi ihanan kesäisen tuoksun myös aidon juhannustunnelman.

2. Kokko

Kokon ei ole pakko olla mikään hehtaarin kokoinen massakokko, vaan ihan jopa pieni pihagrilli käy. Ulkotulet kuuluvat juhannukseen. Tietysti metsäpalovaroituksen aikaan täytyy olla varovainen – usein vain sellaista ongelmaa ei juhannuksena ole, kun lämpömittari tosiaan näyttää sitä plus viittä ja taivaalta vihmoo vettä 

3. Grilliruoka

Edelliseen liittyen – juhannuksena pitää grillata. Makkara on klassikko, mutta sen lisäksi minun grillisuosikeistani löytyvät tuorejuustolla täytetyt ja pekoniin käärityt herkkusienet sekä maissi. Raikas vihersalaatti kruunaa juhannuksen grilliruuan, ja jälkiruuaksi voi grillata vaikkapa vaahtokarkkeja. Tai tietysti jälkiruuaksi voi leipoa kesänmakuisen mansikka-kermakakun. Siitä ei enää jälkiruoka parane!

4. Souturetki

Minä olen viettänyt suurimman osan elämäni juhannuksista mökillä veden äärellä, joten juhannukseeni kuuluu myös souturetket vanhalla kunnon soutuveneellä. Jonakin juhannuksena olen päässyt jopa kajakkiretkelle!

5. Juhannustanssit

Sen jälkeen kun 15-vuotiaana hurahdin lavatanssin maailmaan, ei montaakaan juhannusta ole vietetty muualla kuin juhannustansseissa. Kaikkein parhaimpia ovat juhannukset, joina pääsee tanssimaan sekä perjantaina, lauantaina että sunnuntaina. Juhannustansseihin saa laittaa kukkaseppeleen ja sen kaikkein övereimmän röyhelöisen kukkamekon, ja sitten vain menoksi! Juhannustansseissa on paljon ihmisiä, sillä yleensä niihin eksyy myös ihmisiä, jotka eivät muuten tansseissa käy. Ja tunnelma on todella katossa! Parhaimmat juhannustanssit Turun läheltä löytyvät varmastikin Esakalliolta, Ämyriltä ja Valasrannan tanssilavalta.

Toivotan kaikille erittäin mukavaa, taianomaista ja ennen kaikkea lämmintä juhannusta! Muistakaa syödä hyvin ja käyttää pelastusliivejä!

Bloggari: Heta Hovi