Skip to main content
Blogi

Asunnonvuokraus- prosessi joustavammaksi – TYS on luopunut vakuusmaksuista

Turun Ylioppilaskyläsäätiön hallitus päätti elokuussa 2019, että TYS luopuu vakuusmaksuista vuoden 2020 alusta. Tavoitteena on tehdä asuntovuokrausprosessi entistä joustavammaksi uudelle asukkaalle. TYS lähtee siitä, että opiskelijat ovat fiksuja ja vastuullisia vuokralaisia ja huolehtivat velvoitteistaan.

Vaatimukset asunnon siivoukselle ja tyhjennykselle poismuuton jälkeen ovat ennallaan. Poismuuttavan asukkaan tulee siivota ja tyhjentää asunto sekä huolehtia esim. pesukoneen ja astianpesukoneen tulppauksista.

Asunnot tarkastetaan TYS:n toimesta irtisanomiskuukauden aikana. Tarkastuksesta jätetään huoneistoon raportti missä kerrotaan ne asiat, jotka asukkaan tulee saattaa kuntoon ennen poismuuttoaan. Tarkastusraportti kertoo tilanteesta vain tarkastushetkellä. Asukkaalla on vuokrasopimuksen loppuun asti velvollisuus pitää huoneistosta hyvää huolta ja huolehtia loppusiivouksesta. Asuntoihin saatetaan lisäksi poismuuton yhteydessä tehdä erillinen siivoustarkastus.

TYS laskuttaa poismuuttanutta asukasta, mikäli tarkastuksissa raportoituja asioita ei ole saatettu kuntoon tai uusi asukas reklamoi esim. asunnon kunnosta tai siisteydestä.

Vakuudettomuus palvelee myös hyvin asiakaskuntaa. Opiskelijat elävät usein pienellä budjetilla ja varsinkin ensimmäiseen omaan kotiin muutettaessa ylimääräisiä varoja ei välttämättä ole. Nyt opiskelija voi TYS:lle muuttaessaan panostaa esimerkiksi uuden kodin sisustamiseen, kun vakuusmaksua ei peritä.

Vakuudettomuus koskee kaikkia alkavia sopimuksia, myös sisäisiä siirtoja. Mikäli asukas vaihtaa asuntoa TYS:n sisällä, vanhan asunnon vakuus palautetaan kuukauden sisällä sopimuksen päättymisestä ja uusi vuokrasopimus on vakuudeton.

TYS:n asunnoissa keskimääräinen asumisaika on 2,2 vuotta, joten kovin nopeasti ei kokemuksia vakuudettomista vuokrasopimuksista saada. Hallitus linjasi, että kyseessä on kahden vuoden kokeilu, jonka tuloksia tarkastellaan ensimmäisen kerran syksyllä 2020. Päätös kokeilun tulevaisuudesta tehdään syksyllä 2021. Toivottavasti asukkaat osoittautuvat luottamuksen arvoisiksi ja poismuutot hoituvat mallikkaasti niidenkin sopimusten osalta, joissa ei ole vakuutta.

 

Pirjo Lipponen-Vaitomaa
asiakkuus- ja viestintäjohtaja, TYS