Skip to main content
Blogi

Asukastoimikunnan kuulumisia – lähde mukaan toimintaan!

By 15.3.201929 huhtikuun, 2019Ei vielä kommentteja

Oletko kuullut asukastoiminnasta?

Asukastoimikunnat valitaan asukkaiden kokouksissa, joka järjestetään jokaisessa kohteessa vähintään kerran vuodessa. Asukastoimikunnat voivat järjestää kaikille asukkaille avoimia tapahtumia ja tehdä hankintoja sille myönnetyllä määrärahalla. Asukastoimikunnat myös neuvottelevat ja lausuvat TYS:lle muun muassa budjetista ja tuovat asukkaiden näkökulmaa päätöksentekoon. Asukkaiden keskuudesta valitaan lisäksi edustajat säätiön valtuuskuntaan ja hallitukseen kolmivuotiskausille, kaksi henkilöä kumpaankin. Asukastoimikunnassa toimimalla saadaan aikaiseksi pieniä positiivisia muutoksia omaan elinympäristöön. Kerromme nyt pari konkreettista esimerkkiä siitä, miten Turun Ylioppilaskylä lännen asukastoimikunta on parantanut asumista Yo-kylässä.

Ammoisina aikoina kaikissa TYS:n kohteissa pesulavuorot maksettiin soittamalla puhelimella palvelunumeroon vuoron alussa. Puhelun päätteeksi pesukoneen lukko aukesi, ja pyykkiohjelmansa pystyi käynnistämään. Tämä johti siihen, että ihmiset tekivät varausjärjestelmässä varauksia, mutta eivät tulleetkaan pesemään pyykkiään varattuna ajankohtana. Ehdotimme TYS:lle, että pesulavuorot maksettaisiin jo ennakkoon. Näin varauksia ei jätettäisi niin paljoa käyttämättä, kun siinä menettäisi rahaa. Pesulavuorojen maksamista ennakkoon netissä kokeiltiin ensin Yo-kylä lännessä, ja vuotta myöhemmin nettimaksu otetiin käyttöön kaikissa TYS:n kohteissa. Pesulavuorojen saatavuus ja todellinen käyttöaste parantuivat, vaikka pesulavuorojen määrä laski vuorojen pituuden kasvettua tunnista puoleentoista tuntiin.

Huomasimme, että myöhäiset saunavuorot ovat erittäin suosittuja, mutta niiden saatavuus oli heikompi verrattuna alkuillan vuoroihin. Todella moni Yo-kylä lännen sauna meni pois päältä jo kymmeneltä ja vain aivan muutamassa rakennuksessa voitiin saunoa aina yhteentoista asti. Aiempaa saunavuorojen rajoittamista kymmeneen oli perusteltu esimerkiksi oletetulla meluhaitalla. Saimme kuitenkin aktiivisella keskustelemisella osoitettua, että kun häiriötä ei ollut aiheutunut jo olemassa olevista myöhäisistä vuoroista, sitä tuskin aiheutuisi, vaikka näitä vuoroja lisättäisiin. Nykyään jokainen Yo-kylä lännen sauna on varattavissa iltamyöhään asti.

Tyyssijan rakennustyömaan alta purettiin Yo-kylä lännen vanha kerhohuone. Tilasta piti luopua, mutta mitä tilalle? Asukastoimikunta järjestää joka kuukausi lukuisia tapahtumia, jotka mahdollistavat esimerkiksi verkostoitumisen naapureiden kanssa. Tiedetään näissä tapahtumissa kohdanneen ensi kertaa muutaman pariskunnankin. Tila on myös erittäin tärkeä Yo-kylä lännen asukkaille, jotka saavat varata tilaa omia tapahtumiaan varten, ja monen ainejärjestön tutustumis-, peli- ja leffaillat järjestetään Kerhiksellä.

Asukastoimikunta neuvotteli korvaavan kerhohuoneen hankkimisesta ja lopputulos oli lopulta toimikunnalle mieluinen: kaksio osoitteessa 8 D 4 tulevan Tyyssija-rakennustyömaan kupeesta saatiin valjastettua uudeksi kerhohuoneeksi. Uudessa tilassa on toki omat huomioitavat piirteensä verrattuna vanhaan Kerhikseen (muun muassa naapurustoon kuuluvan melun osalta), mutta siitä huolimatta suurin osa vakiintuneista tapahtumista, kuten esimerkiksi leffa- ja peli-illat, LANeja tai Pikkujoulut, voidaan tilassa järjestää. Myös asukkaat voivat edelleen varata Kerhistä omia tapahtumiaan varten.

Esimerkiksi tällaisia muutoksia asukastoiminnalla ollaan saatu aikaan. Lähes kaikissa TYS:n kohteissa on oma asukastoimikuntansa. Mukaan pääset osallistumalla asukastoimikunnan tapahtumiin tai kokouksiin, jotka ovat kaikille asukkaille avoimia. Asukastoimikunnan toiminta on kevyttä ja hauskaa tapahtumien järjestämistä ja yhteisöllisyyden parantamista, vaikuttaminen asuinympäristöön tulee vasta, kun on ensin tutustuttu naapureihin ja pidetty hauskaa.

Tietoa asukaskohteesi asukastoimikunnasta löydät tämän linkin takaa. Mikäli asukaskohteessasi ei ole asukastoimikuntaa, voit ottaa yhteyttä TYS:n asukasisännöitsijä Anita Nurmeen, ja kertoa olevasi kiinnostunut perustamaan asukastoimikunnan kohteeseesi. Asukastoimikuntatoiminta on mukavaa, ja siinä pääsee järjestämään mieluista toimintaa ja samalla tutustumaan naapureihinsa, joista voi tulla elinikäisiä kavereita. Lisäksi pääsee antamaan pienen sanasensa siitä, miten TYS:llä olisi mukavampi asua.

Bloggareina toimivat

Yo-kylä lännen asukastoimikuntalaiset

   
Tero Ahlgren                                Tuomas Ruuhijärvi