Blogi

Arjen luksusta: nachopelti ja itse tehty sangria

By 1.3.2019 huhtikuu 29th, 2019 Ei vielä kommentteja

Talven pimeydessä kaipaa välillä herkullista ruokaa. Tähän tarkoitukseen sopii vallan mainiosti kaikkien lohturuokien äiti ja bilemättöjen aatelinen: nachopelti. Olen muutaman kerran tilannut ravintolassa nachoannoksen, ja tietysti nachosipsejä tulee välillä syötyä ihan vain pelkästään jonkun hyvän dipin kanssa, mutta varsinaista nachopeltiä en ollut koskaan tehnyt itse, ennen kuin vasta tämän vuoden alussa.

Nachopelti on oikea unelma perjantai-illan herkuksi rankan viikon jälkeen: Helppo tehdä, täyttävä ja vieläpä suhteellisen edullinen. Täytteitä voi vaihdella oman maun ja fiiliksen mukaan. Minulle täydellinen nachopelti syntyy seuraavista aineksista (näistä määristä syntyy siis todella koko pellillinen, josta riittää isommallekin porukalle):

n. 400g nachosipsejä

n. 400-500g jauhelihaa

1-2 punaista paprikaa

tölkillinen maissia

1 purkki juustokastiketta

1 purkki salsakastiketta 

1 purkki guacamolea

1 pussi (n. 200g) mozzarellaraastetta

1 pussi (n. 200g) cheddar-raastetta

Ensin paistetaan jauhelihat, joihin voi myös halutessaan lisätä hieman sipulia tai valkosipulia. Jauheliha maustetaan oman maun mukaan esimerkiksi suolalla, pippurilla, paprikamausteella, oreganolla tai valmiilla tex mex -maustesekoituksella. Punainen salsa lisätään jauhelihaan. Kun tämä seos on valmis, ripotellaan ainekset uunipellille seuraavassa järjestyksessä: nachot, paprika, maissi, juustokastike, jauhelihaseos, mozzarella, cheddar. Peltiä pidetään uunissa n. 200 asteessa niin kauan, kunnes juusto on mukavan sulanutta ja rapeaa. Sitten vain nautitaan, nam!

Nachopellin kanssa sopivat monenlaiset erilaiset juomat, mutta ajattelin tähän kylkeen jakaa sangriareseptin, jonka olen todennut toimivaksi monia kertoja. Sangriaa ei missään nimessä kannata ostaa valmiina kaupasta, sillä itse tehtynä siihen saa enemmän makua ja raikkautta. Seuraavalla reseptillä et voi erehtyä (tämäkin annos on tarkoitettu muutamalle ihmiselle, riippuen tietysti porukan janoisuudesta):

1 pullo hedelmäistä punaviiniä (hyväksi todettu: I heart Spain)

1,5 l Spriteä

n. 5 dl appelsiinimehua (itse käytän Fun lightia koska en halua sangríastani sameaa enkä halua joukkoon hedelmälihaa, mutta myös aito appelsiinimehu käy. Mehun voi halutessaan myös puristaa tuoreista appelsiineista).

loraus sitruunamehua

n. 1 dl konjakkia (tämän voi halutessaan jättää poiskin)

Appelsiinin ja sitruunan viipaleita

Reseptin toteutus on hyvin helppo: Kaikki aineet sekoitetaan yhteen. Appelsiinin ja sitruunan viipaleet kannattaa pakastaa etukäteen, jotta ne toimivat samalla jääpaloina ja pitävät juoman kylmänä. Tietysti mitä tahansa muitakin hedelmiä voi käyttää, esimerkiksi mansikoista ja viinirypäleistä saa mukavaa värikkyyttä.