Skip to main content
Blogi

Aika summata viime vuosi pakettiin

Heti kun uudenvuodenjuhlinta oli vaihtunut arjeksi, taloushallinnossa alkoi kuhina. Alkuvuosi tammikuusta maaliskuuhun on tiivistä tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimisen aikaa.

Vuonna 2019 säätiö myi ARA-rajoituksista vapautuneen Aamuruskon asuntokohteen. Säätiön vuoden 2019 tulos oli lähes 5 M€ ylijäämäinen ja ylijäämästä 2,2 M€ on Aamuruskon myynnistä saatua myyntituottoa. Lisäksi monet hoitokuluerät sekä korkokulut jäivät alle budjetoidun.   Yleisestä talouden tilasta kertoo jotain esimerkiksi vallitseva korkotaso: Säätiön korollisten lainojen painotettu keskikorko vuoden 2019 lopussa oli 0,55 % kun se vuoden 2012 lopussa oli 3,72 %.

Vuokrataloyhteisöille tilinpäätösaika merkitsee myös lakisääteisen jälkilaskelman laatimista. Jälkilaskelmalla todennetaan omakustannusperiaate eli se, että vuokria on peritty se määrä, joka tarvitaan hyvän kiinteistönpidon mukaisiin menoihin sekä rahoitukseen. Lisäksi vuokrataloyhteisö voi vuokrissa varautua tulevaan. Näin tasataan tulevien vuosien vuokrien kehitystä sellaisina vuosina, kun kuluja on enemmän- ikään kuin laitetaan rahaa sukanvarteen.  Tulevaisuuden isot kuluerät eivät tule meille yllätyksenä, sillä kierros Ylioppilaskylässä tai muissa lähiöissä osoittaa, että korjaustarpeita riittää pitkälle tulevaisuuteen.

Vuonna 2019 TYS:in vuokratuotoista yli miljoona euroa oli ”korvamerkitty” tällaiseen varautumiseen. Niitä voidaan myöhemmin käyttää esimerkiksi tulevien peruskorjausten rahoittamiseen. Vuonna 2019 Kuunsillan A-E portaiden korjaus- ja muutostyöt (noin 2 miljoonaa euroa) toteutettiin aiempina vuosina varautumisilla kerätyillä varoilla, eli uutta lainaa ei tätä korjausta varten tarvittu.

Tällä hetkellä koko Suomi säätiö mukaan lukien elää poikkeusoloissa. Aivan kuten asukkaamme ovat siirtyneet opiskelemaan koteihinsa neljän seinän sisälle, täällä TYS:lläkin tilinpäätöksen jälkeisiä vuosiraportteja eri viranomaisille laaditaan kotikonttorilta ja vuoden 2021 talousarvion ensimmäisiä suunnitelmia tehdään Teams-kokouksilla.

Aurinkoista kesän odotusta poikkeusoloista huolimatta!

Riikka Ahteela
Controller, TYS