Uutiset

TYS:n asukastoimiston aukioloajat muuttuvat ja saunavuorot palaavat normaaliin lämmitysaikatauluun syyskuussa – muut koronavirusepidemian vuoksi palveluihin tehdyt muutokset pysyvät voimassa

By 27.8.2020lokakuu 23rd, 2020Ei vielä kommentteja

Uutista päivitetty 14.10.2020 (lisätty tieto kasvomaskien jakopaikoista)

TYS:n asukastoimisto palvelee 1.9. alkaen avaimia noutavat ja vuokrasopimuksia allekirjoittavia asukkaita ajanvaruksella maanantaista-keskiviikkoon klo 10–16, torstaisin klo 9–17 ja perjantaisin klo 10–15. Kuun ensimmäisenä arkipäivänä toimisto on auki klo 9–17. Syyskuun alusta alkaen myös saunavuorot palaavat normaaliin lämmitysaikatauluun. Lenkkisaunavuorot pidetään edelleen suljettuina. Muut TYS:n palveluihin tehdyt muutokset pysyvät voimassa.

Suhtaudumme edelleen koronavirukseen ja sen leviämiseen vakavasti ja haluamme suojata asiakkaitamme, työntekijöitämme ja yhteistyökumppaneitamme. Seuraamme tilannetta ja toimimme Suomen hallituksen ja muiden viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Alta löydät lisätietoja palveluidemme toiminnasta:

Asiakaspalvelu

Asukastoimistomme palvelee syyskuusta lähtien maanantaista-keskiviikkoon klo 10–16, torstaisin klo 9–17 ja perjantaisin klo 10–15 avaimia noutavat ja vuokrasopimuksia allekirjoittavia asukkaita ajanvaruksella. Kuun ensimmäisenä arkipäivänä toimisto on auki klo 9–17. Asioinnista toimistolla pitää etukäteen ilmoittaa office@tys.fi sähköpostiosoitteeseen. Kerro viestissäsi missä asiassa, minä päivänä ja mihin kellonaikaan haluat vierailla toimistolla. Odota että saat kuittausviestin asiasta.

Muut asumiseen liittyvät asiat suositellaan hoitamaan edelleen ensisijaisesti sähköisten palveluidemme kautta asukassivuilla, sähköpostitse office@tys.fi, tai soittamalla toimiston aukioloaikoina 02 275 0200.

Saunat, kerhohuoneet, pesulat ja yhteiskeittiöt

Saunavuorot palaavat normaaliin lämmitysaikatauluun 1.9. alkaen. Lenkkisaunavuorot eivät kuitenkaan ole asukkaiden käytössä. Saunoja, pesutiloja ja pukuhuoneita käyttäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota hyvään hygieniaan. Asukkaiden on hyvä huomioida, että sauna-, pesu- ja pukuhuonetiloja ei siivota saunavuorojen välissä, vaan tilojen siivous suoritetaan kerran päivässä tiistaisin-perjantaisin. Saunavuorot ovat asukkaiden varattavina TYSBookingissa.

Myös asuntokohteiden kerhohuoneet ovat asukkaiden käytössä. Kerhohuoneiden käytössä tulee noudattaa hyvää hygieniaa ja valtioneuvoston asettamia kokoontumisrajoituksia.

Pesulat sekä yhteiskeittiöt ovat edelleen avoimia asukkaille, mutta tiloja käytettäessä tulee noudattaa hyvää hygieniaa sekä erityistä huolellisuutta. Yhteiskeittiöiden siivousta on tehostettu, mutta jokaisen asukkaan velvollisuus on huolehtia keittiön siisteydestä käytön jälkeen.

Huoltotyöt ja asuntokäynnit

Asunnoissa suoritetaan toistaiseksi vain kaikkein kiireisimmät huoltotyöt. Jos teet vikailmoituksen, varauduthan siihen, että työn suoritus saatetaan siirtää myöhempään ajankohtaan. Huoltoyhtiö arvioi ilmoitusten kiireellisyyden ja sopii kanssasi ilmoituksen aiheuttamista toimenpiteistä. Varmista siis asukassivuiltasi, että yhteystietosi ovat ajan tasalla. Jos korjausta vaativa vika ei ole kiireellinen, harkitse voisitko tehdä vikailmoituksen myöhemmin.

Jos olet jo tehnyt vikailmoituksen ja asunnossa oleskelee sairastunut, altistunut tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa oleva henkilö, pyydämme perumaan vikailmoituksen ja tekemään uuden, kun asunnossa ei ole enää sairastuneita, altistuneita tai karanteenissa olevia henkilöitä.

Poismuuttoon liittyvät asuntotarkastukset

Pyydämme informoimaan asiakaspalvelua office@tys.fi, mikäli olet irtisanonut asuntosi, asuntoasi ei ole vielä tarkastettu ja asunnossa oleskelee sairastunut, altistunut tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa oleva henkilö.

Muutot

Uusi asukas saa avaimet kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12, joka on myös huoneenvuokralain perusteella poismuuttavan asukkaan virallinen muuttopäivä eli muutoissa voi olla päällekkäisyyttä. Usein kuitenkin kuun ensimmäinen arkipäivä osuu viikolle niin, että edellinen asukas on muuttanut pois jo edellisenä viikonloppuna. Jos edellinen asukas on sallinut yhteystietojensa luovutuksen, voit yrittää sopia muutosta hänen kanssaan niin, että päällekkäisyyttä ei synny.

Poismuuttavan asukkaan tulee ennen muuttoa siivota asunto. Poismuuttosiivoukseen kuuluu mm. asunnon pintojen pyyhintä ja jääkaapin ja lieden puhdistus. Poismuuttosiivouksesta voit lukea lisää osoitteesta: https://tys.fi/poismuuttajan-info. Tätä perusteellisempi siivous on sisään muuttava asukkaan vastuulla. Koska edellisen asukkaan virallinen muuttopäivä on sama kuin sisään muuttavan asukkaan ensimmäinen mahdollinen muuttopäivä TYS:n ei ole mahdollista siivota asuntoja erikseen muuttojen välissä.

Matkustaminen/Suomeen saapuminen

Asukkaiden tulee noudattaa vallitsevia matkustukseen liittyviä viranomaisohjeita ja jäädä Suomeen saavuttuaan omaehtoiseen kotikaranteeniin, mikäli viranomaisohjeistus sitä suosittaa. Lisätietoja kotikaranteenista eri maiden osalta löydät täältä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Ulkoliikuntapaikat

TYS:n asuntokohteiden yhteydessä olevat ulkoliikuntapaikat ja -laitteet ovat auki kaikille Turun kaupungin linjausten mukaisesti. Liikuntalaitteiden ja -paikkojen käytössä tulee kuitenkin noudattaa turvaetäisyyksiä ja valtioneuvoston asettamia kokoontumisrajoituksia. Laitteiden puhdistuksesta kannattaa huolehtia ennen käyttöä, ja varmuuden vuoksi on syytä kuntoilla vaikka turvalliset käsineet kädessä. Tartuntavaaran minimoimiseksi on myös tärkeää, että liian moni ei pakkaudu harjoittelemaan samoille paikoille yhtä aikaa.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen lataamista

Suosittelemme, että kaikki TYS:n asukkaat ottavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Koronavilkku-sovelluksen käyttöön. Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Sovellus on saatavilla sovelluskaupoista ilmaiseksi suomen- ja ruotsinkielisinä, myöhemmin syksyllä julkaistaan englanninkielinen versio. Lisätietoa sovelluksesta saat osoitteesta https://koronavilkku.fi/

Noudata viranomaisten ohjeita

Noudata viranomaisten antamia ohjeita siitä, miten tulee toimia koronaviruksen ehkäisemiseen, tartuntaepäilyyn tai muihin koronavirukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoa:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta
Turun yliopistollisen keskussairaalan TYKS:in sivuilta
Suomen hallituksen linjauksista Valtioneuvoston verkkosivuilta
Valtakunnallisesta koronaneuvontapuhelinnumerosta: puh. 0295 535 535.
Tyks Akuutin puhelinneuvonnasta: puh. 02 313 8800 (auki 24h).
Turun kaupungin koronaneuvontapuhelimesta, p. 02 266 2714, (arkisin klo 8-15).

Koronaviruksen hoidon maksuttomuus Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriö on tarkentanut aikaisempaa tulkintaansa koronaviruksen vuoksi saadun hoidon maksuttomuudesta Suomessa. Uuden linjauksen mukaan hoito on maksutonta, jos sinulla on Suomessa kotikunta tai jos olet matkailija. Myös ne henkilöt, joilla on oikeus Kelan myöntämään hoito-oikeustodistukseen, saavat hoidon ilman maksua. Muille hoito on maksullista kuten muukin sairaanhoito. Uusi linjaus tuli voimaan 11.5.2020. Lue lisää: https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/koronaviruksen-vuoksi-saadun-hoidon-maksuttomuuteen-muutoksia

Turun kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille

Turun kaupunki jakaa maksuttomia kasvomaskeja THL:n ja STM:n suositusten mukaisesti yli 15-vuotiaille vähävaraisille kuntalaisille julkisessa liikenteessä liikkumista ja julkisissa palveluissa asiointia varten. Tarkoituksena on auttaa niitä, joiden elämäntilanne ei mahdollista maskien ostamista. Pääsääntöisesti kuntalaisten tulee hankkia tarvitsemansa maskit itse.

Maskeja on saatavilla Skanssin Monitorista. Kangasmaskeja jaetaan kaksi kappaletta jokaiselle niitä tarvitsevalle. Monitori sijaitsee Skanssin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä. Skanssin Monitori on avoinna arkisin klo 12–18.

Monitorin lisäksi maskeja on saatavilla esimerkiksi vähävaraisille tarkoitetuilta ruokakassijakopaikoilta. Mahdollista kasvomaskijakoa kannattaa tiedustella myös oman oppilaitoksen oppilaskunnalta.

Lisätietoa: Turun kaupungin maskijako – www.turku.fi/maskijako 

Miten suojaat itseäsi ja muita tartunnalta?

Omaa ja muiden tartuntariskiä voi alentaa ensisijaisesti huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

  • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
  • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

Lähikontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä.

  • Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
  • Älä kättele.