Nyheter

TYS bostadsbyrån öppettider förändras och bastuskift återgår till normalt uppvärmningstider i september – andra ändringar gjorda till tjänster på grund av coronavirusepidemin kommer fortsättningsvis att gälla

By 27.8.2020september 17th, 2020Ingen kommentar

Nyheter uppdaterade 17.9.2020 (tillagd rekommendation för att ladda ner Coronablinkern-appen)

Från och med 1. september ska TYS bostadsbyrån betjäna hyresgäster som hämtar nycklar och skriver under hyresavtal måndag-onsdag från 10:00 till 16:00, torsdagar från 9 till 17 och fredagar från 10:00 till 15:00 med tidsbeställning. Den första veckodagen i månaden är byrån öppet från 9 till 17. Från början av september kommer bastuskift också att återgå till det normala uppvärmingstider. Gemensamma bastuskift hålls fortfarande stängt. Andra ändringar som gjorts i TYS´ tjänster förblir giltiga.

TYS tar coronaviruset och dess spridning på allvar och vi vill fortfarande skydda våra kunder, våra anställda och våra partners.  Vi övervakar situationen och följer den finska regeringens och andra myndigheternas anvisningar. Nedan hittar du mer information om våra tjänster:

Kundservice

Från och med 1. september ska TYS bostadsbyrån betjäna hyresgäster som hämtar nycklar och skriver under hyresavtal måndag-onsdag från 10:00 till 16:00, torsdagar från 9 till 17 och fredagar från 10:00 till 15:00 med tidsbeställning. Den första veckodagen i månaden är byrån öppet från 9 till 17. Du måste informera office@tys.fi om ditt besök på förhand. Berätta i ditt meddelande om ditt syfte med besöket samt dagen och klockslaget när du vill besöka bostadsbyrån. Vänta på att du får ett bekräftelsemeddelande.

Andra frågor som berör boende hanteras via våra elektroniska tjänster på hyresgästsidorna, via e-post office@tys.fi, eller genom att ringa 02 275 0200 under byråns öppettider.

Bastu, klubbrum, tvättstugor och gemensamma kök

Från början av september kommer bastuskift också att återgå till det normala uppvärmingstider. Gemensamma bastuskift hålls fortfarande stängt. Vid användning av bastun, duschrum och omklädningsrum bör särskild uppmärksamhet ägnas åt god hygien. Hyresgästerna bör notera att bastun, duschrum och omklädningsrum inte städas mellan bastuskiften, utan städas en gång om dagen och endast på vardagar mellan tisdag-fredag. Bastuskift är öppna för hyresgäster att boka i TYSBooking.

Klubbrum i bostadsobjekt är också öppet för hyresgäster. Användare av klubbrum måste uppfylla god hygien och följa regeringens begränsningar angående sammankomster.

Tvättstugor och gemensamma kök återstår för hyresgästernas användning, och god hygien och särskild omsorg måste fortsättningsvis iakttas när man använder utrymmen. Rengöring av gemensamma kök har intensifierats, men det är på hyresgästens ansvar att ta hand om renligheten i köket efter användning.

Underhållsarbete

För tillfället utförs endast de mest brådskande underhållsarbeten i bostäderna. Om du lämnar en felanmälan, observera att arbetet kan flyttas till ett senare datum. Servicebolaget kommer att värdera hur brådskande anmälan är och passa med dig om de åtgärder som orsakas av meddelandet. Så se till att din kontaktinformation är uppdaterad så att servicebolaget kan kontakta dig. Ifall felet som kräver reparation inte är brådskande överväg om du kan rapportera om felet senare.

Om du redan har lämnat in en felanmälan och det finns sjuka, utsatta eller personer i karantän i bostaden bör du avbryta felanmälan och göra en ny när det inte finns sjuka, utsatta eller personer i karantän i bostaden.

Granskning vid utflyttning

Vänligen kontakta office@tys.fi om du har sagt upp ditt hyreskontrakt och din bostad inte ännu har inspekterats och där finns sjuka, utsatta eller personer i karantän i bostaden.

Flyttningar

Den nya hyresgästen får nycklarna den första arbetsdagen i månaden klockan 12, vilket också är det officiella datumet för flytten för hyresgästen som flyttar ut enligt lagen om rumsuthyrning, dvs. det kan finnas en överlappning i flytten. Ofta faller dock den första veckodagen i månaden på en vecka så att den tidigare hyresgästen har flyttat bort förra helgen. Om den tidigare hyresgästen har tillåtit överföringen av sin kontaktinformation kan du försöka komma överens om en förändring med honom så att ingen duplicering sker.

Innan flytta måste hyresgästen som flyttar ut städa lägenheten. Flyttstädning inkluderar t.ex. torka av ytorna i lägenheten och rengör kylen och spisen. Du kan läsa mer om glyttstädning på: https://tys.fi/sv/utflyttning. En noggrannare städning är på hyresgästen som flyttar ut ansvar. Eftersom det officiella flyttningsdagen för den tidigare invånaren är detsamma som det första möjliga flyttningsdagen för hyresgästen som flyttar in, är det inte möjligt för TYS att städa lägenheterna separat mellan flytten.

Resa / anländer till Finland

Hyresgästerna måste följa de rådande officiella riktlinjerna för resor och stanna karantän efter hon eller han har anländat till Finland, om de officiella riktlinjerna rekommenderar det. Mer information om karantän kan hittas här: https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/resor-och-coronaviruspandemin

Utomhusidrottsläggningar

Utomhusidrottsläggningarna i närheten av TYS bostadobjekt kommer att förbli öppna i enlighet med Åbo stads riktlinjer. Motions banorna och träningsutrustningen, som utomhusgym, som finns i anslutning till TYS bostadsobjekt är fortfarande öppna för alla, så länge man kommer ihåg att hålla sig till säkerhetsavstånden och statsrådets riktlinjer gällande människors sammankomster. Det lönar sig att rengöra apparaterna innan användning och för säkerhets skull kan det vara bra att träna t.ex. med lämpliga handskar. För att minimera smittorisken är det också viktigt att inte alltför många personer tränar samtidigt på ett och samma ställe.

Vi rekommenderar att du laddar ner Coronablinkern-applikationen

Vi rekommenderar att alla TYS-hyresgäster använder Coronablinkern -applikationen. Coronablinkern är en app som produceras av Institutet för hälsa och välfärd. Genom Coronablinkern får du information, om du enligt appens bedömning har blivit utsatt för coronaviruset. Om man konstaterar att du fått smittan, kan du meddela detta anonymt med appen. I appen är din integritet starkt skyddad. Coronablinkern är tillgänglig gratis på finska och svenska från applikationsbutikerna, och en engelsk version kommer att publiceras senare på hösten. Mer information om applikationen finns på https://koronavilkku.fi/sv/

Iaktta myndigheternas anvisningar för coronaviruset 

Var vänlig och iaktta myndigheternas anvisningar och bestämmelser angående förhindrande av smittandet av coronaviruset, ifall du misstänker att du har fått coronavirus, eller andra problem relaterade till coronavirus.

Mer information:

Instituten för hälsan och välfärds webbsidor
Åbo Universitetens centralsjukhus ÅUC´s webbsidor
Statsrådets webbsidor
En national telefonrådgivning om coronaviruset tfn. 0295 535 535
Åucs Akutens telefonrådgivning tfn. 02 313 8800 (öppet 24h)
Åbo Stads telefonrådgivningen om coronaviruset tfn. 02 266 2715 (öppen vardagar kl. 8-15).

Ändringar i bestämmelserna om avgiftsfri vård på grund av coronaviruset

Social- och hälsovårdsministeriet har preciserat sin tidigare tolkning av vård som getts avgiftsfritt i Finland på grund av coronaviruset. Enligt den nya tolkningen är vården avgiftsfri om du har hemkommun i Finland eller om du är turist. Också personer som har rätt till intyg över rätt till vårdförmåner som beviljas av FPA får vård avgiftsfritt. För alla andra är vården avgiftsbelagd, på samma sätt som annan sjukvård. Den nya tolkningen gäller från och med 11.5.2020. Läs mer: https://www.kela.fi/web/sv/aktuellt-privatpersoner/-/asset_publisher/M6wYRe4QRiL1/content/andringar-i-bestammelserna-om-avgiftsfri-vard-pa-grund-av-coronaviruset

Hur skyddar du dig själv och andra från infektion?

Du kan minska din egen och andras risk för infektion främst genom att ta hand om god hand- och hosthygien.

  • Tvätta händerna med vatten och tvål i minst 20 sekunder. Händerna bör tvättas särskilt när du kommer in utifrån, alltid efter toalettbesök eller när du har snutit dig, hostat eller nyst.
  • Om vatten och tvål inte finns att tillgå, ska du använda ett alkoholbaserat eller annat handdesinfektionsmedel som godkänts av kemikaliemyndigheten.
  • Byt handdukarna i hemmet ofta och använd engångshanddukar utanför hemmet.
  • Rör inte ögonen, näsan eller munnen om du inte har tvättat händerna nyss.
  • Skydda munnen och näsan med en engångsnäsduk när du hostar eller nyser. Släng omedelbart den använda näsduken i soporna.
  • Om du inte har en näsduk till hands, hosta och nys mot armvecket och inte i handen.

Nu är det också viktigt att friska människor minskar sina sociala kontakter, eftersom epidemin på så sätt sprids långsammare.

  • Håll ett avstånd på minst en meter till andra när du rör dig utomhus.
  • Undvik att skaka hand.