Skip to main content
Nyheter

Julens återvinningstips

By 2.12.2022december 20th, 2022Ingen kommentar

Under julen myser många med stearinljus, lyxar till det med skinka och njuter av chokladkonfekt i soffhörnet. Samtidigt uppstår många slags avfall som man inte stöter på i sina vardagliga sorteringsrutiner. TYS samlade ihop några återvinningstips inför julen. Med dessa instruktioner slipper du huvudbry vid återvinningspunkten och miljön tackar:

1.Presentpapper och -snören

Presentpapper och -snören innehåller stora mängder tryckfärg, tejp och klistermärken och ska därför återvinnas som brännbart avfall.

2. Förpackningar

Konfekt- och kexaskar samt leksakspaket hör till kartonginsamlingen, likaså stora pafflådor som ska plattas till. Pappersskivan ovanpå lagren i konfektasken hör till kartonginsamlingen. Plastomslaget runt asken och konfekternas plastunderlag hör däremot till plastinsamlingen. Konfekt- och karamellomslagen kan vara av aluminium (metallinsamlingen), plast (plastinsamlingen) eller papper (kartonginsamlingen).

3. Stearinljus

Stearin och stearinljusstumpar hör till brännbart avfall. Ljuslyktor av glas kan inte läggas i glasinsamlingen. Också till exempel lykt- och gravljusbehållare av plast är blandavfall. Rena värmeljuskoppar och marschallbehållare av metall sorteras i metallinsamlingen.

4. Julgran

Julgranar är brännbart avfall. Plastgranar innehåller även metall och ska återvinnas i metallinsamlingen.

5. Skinkspad och -fett

Låt skinkfett och -spad svalna och stelna eller sug upp det med ett papper och lägg sedan i bio- eller brännbart avfall. OBS! Skinkfett eller -spad får INTE hällas i avloppet. När det stelnar kan det blockera avloppet!

  • Tips – använd spadet till goda maträtter senare: Spadet är lätt att använda i matlagningen senare, frys bara in det i små portionsförpackningar.
  • Tips – gör ett skinktrick: Skinktricket (Kinkkutemppu) gör även denna jul skinkfett till förnybar diesel. Ta till vara fettet från julskinkan, kalkonen, fisken eller till exempel rotsakschipsen, packa det i mjölkkartonger och kila med det till återvinningspunkten. Din närmaste återvinningspunkt hittar du på kinkkutemppu.com

6. Trasiga juldekorationer

Julgransbollar, glitterband, toppstjärnor och andra juldekorationer är blandavfall. Om dekorationen består till mer än hälften av metall, är metallinsamlingen den rätta platsen. Trasiga ljusslingor och elljusstakar är elskrot och kan återvinnas hos de största elförsäljarna (specialaffärer, varuhus), på en Sortti-station eller Turun Ekotori.

7. Tenn

Om du fortfarande har gamla nyårslyckor av tenn hemma, ska de föras till insamlingen för farligt avfall. Försäljningen av nyårslyckor är numera förbjuden och de är farligt avfall, eftersom de innehåller stora mängder bly.