Kevät on hyvä aika muuttaa, sillä asuntoja on tarjolla enemmän kuin kesällä uusien opiskelijoiden etsiessä asuntoja. Muutto ei ole ikinä helppoa, mutta miten siitä voisi tehdä hieman helpomman. Entä opiskelijan näkökulmasta: Miten muuton tekisi mahdollisimman edullisesti?
Muutto on yleensä hyvin stressaava, aikaavievä ja haastava tapahtuma, joka väsyttää niin henkisesti kuin fyysisestikin. Koko omaisuuden siirtäminen paikasta toiseen on yllättävän haastavaa ja uuteen asuntoon muuttamiseen liittyy aina myös monenlaisia tunteita. Kuinka viihdyn uudessa kodissa, alanko kaipaamaan vanhaa? Tällaisia kysymyksiä pyöritellessä on hyvä muistaa ne muuton taustalla olevat syyt: Oliko edellinen asunto liian pieni tai iso? Onko sijainti nyt uudessa asunnossa parempi? Oletko muuttamassa jonkun kanssa vai yksin? Sitten muistaakin, että ai niin uusi kämppä on entistä paljon parempi! Kun muistaa uuden paremman asunnon, saa muuttoonkin uudenlaista puhtia.
Opiskelijana ei välttämättä ole varaa palkata apukäsiä muuton tekemiseen, joten sitäkin tärkeämpää on saada apua läheisiltä. Pieni apu ei välttämättä ole suuri pyyntö, mutta sitäkin arvokkaampi muuttajalle, jolla on jo valmiiksi kädet täynnä hommia. Omaa viimekesäistä muuttoani oli auttamassa iso joukko, ja heidän avullaan tavarat siirtyivät kuin itsestään uuteen asuntoon. Jos tarvetta on muuttoautolle, sellaisia saa vuokrattua yllättävän edullisesti Turun alueelta. Esimerkiksi omaan muuttoni vuokrasin auton Vuokrapakettiauton kautta.
Muuton yhteydessä on helppo karsia ja viedä käytöstä jääneet astiat, vaatteet, huonekalut ja muut tavarat vaikkapa kirpputorille. Samalla tekisi mieli hankkia lisää ja sisustaa uutta asuntoa erilaisilla koriste-esineillä, tauluilla tai huonekasveilla. Ennen kauppoihin lähtemistä kannattaa kuitenkin miettiä, mitä todella tarvitaan. Pärjäisikö vähemmälläkin tavaralla? Omaa muuttoa tehdessäni luovuin isoista huonekaluista, jotka eivät uuteen enää mahtuneet. Tämän takia uutta ei juurikaan tarvinnut ostella, sillä tavaraa silti riitti aivan uskomattoman paljon. Uskon, että ihminen pärjää paljon vähemmällä tavaramäärällä, mitä kotoa löytyy. Huomaan itsekin kiintyvän esimerkiksi vaatteisiin, jotka eivät sovi tai kirjoihin, joita en lue, eikä niistä silti millään raaskisi luopua. Muuton yhteydessä kaikesta ylimääräisestä on samalla helppo päästä eroon, kun vain pohtii, onko kaikelle tavaralle enää käyttöä. Kymmeniä laatikoita kantaessa inspiraatio tavaran karsimiseen yleensä syntyy. Muutto antaa uuden suunnan elämälle ja ehkä myös uuden kodin myötä voi tavaramäärääkin uudistaa.
Vaikka muuttaminen on rankkaa, on se samalla puhdistava kokemus. Uuteen kotiin asettuminen vaatii hieman totuttelua, mutta kun tavarat ovat löytäneet paikoilleen, voi elämä uudessa asunnossa alkaa.
Paljon tsemppiä kaikille muuttajille!