Skip to main content
Uutiset

Joulun ajan kierrätysvinkit

By 2.12.202219 joulukuun, 2022Ei vielä kommentteja

Joulun aikaan moni tunnelmoi kynttilän valossa, herkuttelee kinkulla ja nautiskelee suklaakonvehteja sohvannurkassa. Samalla muodostuu monenmoista jätettä, jota ei arjen lajittelurutiinissa tule ihan joka päivä vastaan. TYS keräsi yhteen joulunajan kierrätysvinkit. Näillä ohjeilla kierrätyspisteen tenkkapoolta välttyy ja ympäristö kiittää:

1.Lahjapaperit ja -narut

Lahjapaperit- ja narut sisältävät runsaasti painoväriä, teippejä sekä tarroja, minkä vuoksi ne tulee kierrättää polttokelpoiseen jätteeseen.

2. Pakkaukset

Konvehti- ja keksirasiat sekä lelupaketit kuuluvat kartonkikeräykseen, samoin isot pahvilaatikot litistettyinä. Konvehtirasian kerrosten päällä oleva paperimainen levy kuuluu kartonkikeräykseen. Rasian muovikääre sekä konvehtien muovinen alusta kuuluvat puolestaan muovinkeräykseen. Konvehtien ja karamellien kääreet voivat olla alumiinia (metallinkeräykseen), muovia (muovinkeräykseen) tai paperia (kartonginkeräykseen).

3. Kynttilät

Steariini ja kynttilänpätkät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. Lasiset kynttilälyhdyt eivät käy lasinkeräykseen. Myöskin esimerkiksi muoviset lyhty- ja hautakynttilöiden kuoret ovat sekajätettä. Tuikkukynttilöiden metallikuoret ja ulkotulien foliot lajitellaan puhtaina metallinkeräykseen.

4. Joulukuusi

Joulukuusi on polttokelpoista jätettä. Muoviset kuuset sisältävät myös metallia ja ne tulee kierrättää metallinkeräykseen.

5. Kinkun liemi ja rasva

Kinkun rasva ja liemi jäähdytetään kiinteäksi tai imeytetään paperiin, ennen kuin laitetaan bio- tai polttokelpoiseen jätteeseen. HUOM! Kinkun rasvaa tai lientä EI SAA kaataa viemäriin. Jähmettyessään ne voivat tukkia viemärin!

  • Vinkki – liemestä herkkuja myöhempiin kokkailuihin: Lientä on helppo hyödyntää ruoanlaitossa myöhemminkin, kun pakastaa sen pienissä annospakkauksissa.
  • Vinkki – tee kinkkutemppu: Kinkkutemppu kierrättää tänäkin jouluna joulukinkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Ota joulukinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne maitotölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Lähimmän kierrätyspisteesi löydät osoitteesta kinkkutemppu.com

6. Rikkinäiset joulukoristeet

Joulukuusen pallot, kimallenauhat, latvatähti ja muut joulukoristeet ovat sekajätettä. Jos koristeessa on yli puolet metallia, metallinkeräys on sille oikea paikka. Rikkoutuneet valosarjat ja sähkökyntteliköt ovat sähkölaiteromua, ja ne voi kierrättää niitä myyviin suurimpiin liikkeisiin (erikoiskaupat, tavaratalot), Sortti-asemalle tai Turun Ekotorille.

7. Tinat

Jos kotoasi löytyy vielä vanhoja uudenvuoden tinoja, tulee ne viedä vaarallisen jätteen keräykseen. Uudenvuodentinojen myynti on nykyisin kielletty ja ne ovat vaarallista jätettä, koska ne sisältävät runsaasti lyijyä.

Jos vielä jonkin jätteen kirrätys pohdituttaa, lisää vinkkejä löydät täältä: https://tietopankki.lt.fi/jouluvinkki-kierratysvinkit