Ruokakaupassa käyminen on yksi lempiasioistani. Meidän taloudessamme ruokaostoksilla käydään harvoin, mutta kerralla ostetaan ruokaa pitkälle ajalle. Nämä isot perusostokset teemme lähes aina keskustassa Eerikinkadun Lidlissä. Pienempiä ruokaostoksia (esimerkiksi silloin, kun illaksi onkin yhtäkkiä pakko saada sipsejä tai vessapaperi loppuu yllättäen) tulee sitten tehtyä Kirkkotien K-market Maisterissa tai ihan naapurissa K-Kylänvalinnassa. Lidl on valikoitunut vakiokaupaksemme lähinnä hinnan perusteella, mutta valintaan vaikuttaa myös helppous: bussilla pääsee lähes ovelta ovelle, joten matkan jaksaa taittaa vähän painavampienkin kauppakassien kanssa.
Yksi tärkeimmistä osastoista minulle on hedelmä- ja vihannesosasto. Pidän paljon hedelmistä ja niitä tuleekin syötyä päivittäin. Banaanit ja vihreät omenat ovat omia kestosuosikkejani. Usein ostamme näiden lisäksi myös mandariineja ja appelsiineja. Eksoottisempia hedelmiä, kuten vesimelonia, ananasta tai viinirypäleitä, tulee ostettua lähinnä silloin kun ne ovat tarjouksessa. Vihannesosastolta lähtee mukaan yleensä sipuleita, perunoita, porkkanoita, bataattia, paprikaa ja kirsikkatomaatteja.
Leipähylly on myös tärkeä stoppi kierroksella. Minulla on paljon päiviä, jolloin syömiselle ei ole turhan paljon aikaa ja joudun ottamaan eväitä mukaan. Luottoeväitä ovatkin itsetehdyt voileivät, hedelmät ja myslipatukat. Siinä säästää pitkän pennin, kun tekee eväsleivät itse eikä osta valmiita kolmioleipiä. Leipähyllyllä yritän bongata parasta ennen -päiväystä lähestyviä, hinnaltaan alennettuja leipäpusseja. Leipää ostan kerralla paljon ja laitan sitä pakasteeseen, niin että kotona on aina leipää, vaikka se pääsisi leipäkaapista loppumaan. Riisikakut ovat myös minulle elintärkeitä.
Liharuokaa emme syö kotona kovinkaan usein, joten myös jauhelihan ja kanan kanssa toimin niin, että ostan niitä kotiin pakastimeen, ja sieltä niitä voi sitten sulatella sitä mukaa kuin tarvitaan. Parhaita ovat isot pakkaukset, joista riittää monelle aterialle. Kilon paketin jauhelihaa voi kotona jakaa neljään pienempään pussiin, jotta pakasteesta voi ottaa aina juuri sen määrän kuin tarvitsee.
Maitotuotteiden osastolta mukaan lähtee useimmiten maitoa (sitä ei meillä juurikaan juoda pelkästään, joten ainoa johon sitä kuluu ovat smoothiet) sekä tietysti margariinia ja juustoa.
Mitä tulee saippuoihin, olen todennut, että on aivan älytöntä ostella pieniä saippuapulloja, jotka kuluvat heti loppuun ja joista jää kierrätettäväksi aina valtava määrä muoviroskaa. Olemmekin ottaneet tavaksi ostaa aina kerrallaan kolmen litran kanisterin saippuaa, joka kelpaa niin käsien pesuun kuin suihkusaippuaksikin. Siitä sitten annostelemme pienempään pulloon, jonka voi täyttää aina uudestaan ja uudestaan. Todella kätevää. Sampoonkin kanssa voisi toimia samalla tavoin, mutta vielä en ole mistään vastaavaa kanisterisampoota löytänyt. Jos jollakulla lukijalla on antaa tähän vinkkiä niin otan mielelläni vastaan!
Jo edellä mainittujen lisäksi viimekertaisella ostosreissullani listalla oli säilykepapuja, tomaattimurskaa, pakastevihanneksia ja riisiä. Ihan perusjuttuja siis. Kauppareissulle suosittelen ehdottomasti aina kauppalistan tekemistä, koska se nopeuttaa asiointia kaupassa ja kotona on helpompi hahmottaa, mitä kaikkea kaapeista puuttuu ja mitä kaikkea siellä jo on. Näin välttyy turhalta ruokahävikiltä (jota esimerkiksi meillä ei ole käytännössä ollenkaan – biojätteeseen menee vain hedelmän kuoria, teelehtiä ja kahvinpuruja) ja stressiltä kaupassa. Toinen vinkki: Ennen kauppareissua kannattaa syödä kunnolla, koska nälkäisenä tulee tehtyä turhia heräteostoksia.
ps. Tämän postauksen kuvituksessa näkyy myös meidän keittiömme uusi vahakangas! Eikö vain ole todella hieno? Kauan etsin kaupasta sopivan värikästä ja hauskaa vahakangasta, mutta tuloksetta. Lopulta sellainen löytyi Madridista – ja vieläpä huokeaan kolmen euron metrihintaan!